Храмови при овој парохији:

Sveti Haralampije Kostur

Храм светог великомученика Харалампија у селу Костур
     Храм светог Харалампија је саграђен на темељима старије мањег храма 1864. године од камена. Архитекта храма је мајстор Јаков Дуков са његовим синовима Глигором, Аврамом, Исом, Василком и Милентом. Иконостас је урађен у дуборезу и у веома добром је стању. Он је широк 10, а висок 5 метара са бројним иконама на дасци. Архитектонски облик овог храма је једнобродни са полукружном апсидом на Истоку.Rasnica

Храм светих лекара Козме  и Дамјана у селу Расница
     Храм је подигнут 1885.године. Једана је од првих Цркава подигнутих након ослобођења од Турака 1878. године, и носи печат времена која су се одигравала како у верској тако и у уметничкој сфери. Основу Цркве чине два конуентригна квадрата положена један у други са апсидом на истоку. Иконостас је рад руских мајстора из прве половине ХХ.
Veliki Suvodol

Храм светог Игнатија Богоносца у селу Велики Суводол
     Овај храм је саграђен 1838. године и представља малу једнобродну базилику са малом олтарском апсидом и припратом на западној страни. Са северне стране налази се звоник са два звона. Црква је реновирана 2000. године.


Mali Suvodol

Храм свете Петке у селу Мали Суводол
     Црква је освећена 1914. године. По предању обновио ју је Грк Риста коме се свидео Суводол, те се касније преселио и почео да живи у њему. Изнад западних улазних врата у храм стоји натпис: „У славу Свете Једносушне, Животворне и Нераздељиве Тројице подигоше и украсише овај свети храм преподобне матере Параскеве сељани села М. Суводола, а за време Њ.В. краља Петра Карађорђевића и преосвештеног епископа нишког г. Доситеја 1914. године.“ Црква је једнобродна базилика која је подигнута од камена.


Gnjilan

Храм Свете Тројице у селу Гњилан
     Храм је саграђен почетком ХХ века на темељима старог црквишта, а иконостас су израдили руски мајстори.
Параклис светог пророка Илије у селу Барије Чифлик
     На темељима римске куле подигнут је овај мали храм од трошног материјала. Са западне стране налази се мали звоник са једним звоном.

Епархија нишка

  1. Намесништва
  2. Манастири
mapa-manastira-mala