BelotinacLitije          Значај литија и литијског молитвеног хода је велики. Њиме се призива Божији благослов и одгони свако зло. Свети Симеон Солунски пише да „приликом ношења литија – Крста (Крстоноша) на путевима и раскрсницама чинимо молитву за то, да би се сви путеви и раскршћа, испрљани нашим гресима, очистили. Узимамо из светих храмова свете иконе, износимо часне крсте, а где има и свете мошти да би се осветили људи и све што им је потребно за живот, то јест: куће, путеви, вода, ваздух и сама земља која је гажена и испрљана стопама грешника“.

          На дан празника преноса моштију Светог Оца Николаја Мирликијског, који се у Белотинцу празнује као литије, служили су Литургију у храму Светог Романа протојереј Чедомир Стевановић и свештеник Александар Стаменковић уз присуство и учешће мештана овог краја. Након причешћивања и завршетка Литургије, литијска поворка је из црквеног дворишта кренула ка центру села. У времену у коме живимо као да се недовољно схвата значај православних литија – изгледа да се остварују оне речи: „много је званих али је мало изабраних“. Сматрамо да је потребно да буде већи број литијских учесника, али благодарни смо Богу и за не баш мали број оних чија је вера чврста и који се одазивају учешћу у литији. Посебну захвалност дугујемо деци, ученицима веронауке и њиховој вероучитељици Биљани Стаменковић, који су црквеним песмама обогатили молитвене уздахе у црквеном хођењу улицама Белотинца а својим присуством доминирали у литијској поворци.

          У центру села, код Крста, традиционално се већ годинама сече славски колач и одређује домаћин за наредну годину. Ове 2016. године домаћин литија била је госпођа Хаџи Марина Младеновић из Белотинца. Захваљујемо се најлепше сестри Хаџи Марини на њеном усрђу, трудољубљу и пожртвованости да савесно испуни своје обавезе као домаћина према литији. Након што је пресечен славски колач, за домаћина за наредну 2017. годину јавила се госпођа Љиљана Маринковић, такође из Белотинца. Сетимо се да смо само седам дана пре ”летњег” Светог Николе прославили недељу жена Мироносица о којима када пишу црквени Оци нарочито истичу храброст ових Светитељки и заједно са тим чињеницу да често у важним и критичним моментима пресудну улугу у очувању вере одиграју жене (нпр. оне су у тешким периодима комунистичког режима биле те које су одлазиле у цркву на литургијска богослужења – како у Русији тако и у Србији). Није никако претенциозно ако приметимо да су и ове две побожне Белотинчанке, Хаџи Марина и Љиљана, слично женама Мироносицама, изнеле и носе достојанствено терет организације Литија у Белотинцу у ово, за живот, не баш лако време. Нека Господ Бог награди трудољубље и жртву ове две побожне мироносице из Белотинца.

          Након хода кроз село, литијска поворка се вратила у црквено двориште и ту, у топлој духовној атмосфери парохијског дома, организован је свечани ручак усрдно припремљен од овогодишњег домаћина - Хаџи Марине. Ту и такву прилику, испуњену празничном радошћу, када су срца отворенија за дубље истине вере, искористио је надлежни парох Александар Стаменковић и присутним парохијанима обратио се пригодном поздравном беседом и речима духовних поука. Нека је хвала Светом Николи, Светом Роману и Мајци Божијој за диван литијски дан, а слава и поклоњење Богу Небескоме, Светој Тројици, сада и увек и у векове векова. Амин.