DSC 0018
 
У прву недељу Великог поста 21. марта 2021. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету Литургију у Саборном храму у нишу.

Пред почетак Свете Литургије, Преосвећени Владика рукопроизвео је најпре у чин чтеца, а потом и у чин ипођакона оца Спиридона, в. д. настојатеља манастира Светог Јована у Петрлашу код Димитровграда.

Преосвећеном Владики на овој Светој Литургији саслуживали су архимандрит Рафаило Голушин, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, протојереј-ставрофор Ненад Микић, протојереј Драшко Тепавац, јеромонах Пајсије Бранковић, протосинђел Нектарије Ђурић, протојереј Миодраг Павловић, протојереј Борислав Стаменковић, протојереј Владица Савић, протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић.

По прочитаном Јеванђелском зачалу, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније беседом је поучио присутни народ.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ



У току Свете Литургије Његово Преосвештенство рукоположио је ипођакона Спиридона у чин јерођакона.

Након заамвоне молитве служен је Чин Торжества Православља, прописан богослужбеним Уставом за овај дан. Овај обичај се у нишком Саборном храму поштује и богослужи од давнина.

За показану љубав према светој мајци Цркви и несебичну помоћ пружену приликом живописања Саборног храма Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу, Његово Преосвештенство доделио је орден Светог Романа Ђунишког другог степена иконописцу господину Радану Радојловићу, академском сликару, оснивачу и руководиоцу радионице „Лазарус“ из Ћуприје.

За исти племенити чин пружен према Саборном храму, Преосвећени Владика Архијерејским граматама одликовао је трудбенике и приложнике: господина Станишу Радојловића , професора сликарства у уметничкој школи „ Ђорђе Крстић“ у Нишу, господина Синишу Дамјановића, живописца из Бања Луке, господина др Владету Миленковића, власника „Netico Solutions“ из Ниша, господина Сашу Крстића, предузетника из Ниша, породицу Антанасијевић из Ниша, господина Зорана Вујовића, дипл. инг. електротехнике из Београда, госпођу Слађанку Павловић, магистра заштите на раду у пензији из Ниша и господина Бранка Бранковића, приватног предузетника из Ниша.

Као и на свакој Литургији у Саборном храму у Нишу, лепоти службе допринело је појање Нишке Црквено-певачке дружине „Бранко.“

{oziogallery 2420}