20210305 001357 46
Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија у парохијском дому храма Васкрсења Христовог при Хиландарском Метоху у Нишу свечано је отворена библиотека "Старац Никанор Хиландарац" у четвртак, 4. марта 2021. године након вечерње службе у овом храму.

Преосвећени Владика је освештао просторије Библиотеке уз саслужење протојереја Миодрага Павловића, архијерејског намесника првог нишког и ђакона Ђорђа Филиповића, уз појање протојереја Дејана Крстића, професора Богословије "Светог Кирила и Методија"

Владика нишки се по освећењу обратио присутнима.

"Верујемо да је ово само почетак, и да ће библиотека коју овде видимо да се шири и да расте и да буде на корист свих грађана Ниша", истакао је Владика, а затим уручио и благодарнице које је братство храма наменило свим заслужним појединцима и институцијама, који су помогли да се оформи ова библиотека.

Библиотека носи нази "Старац Никанор Хиландарац", који је обновио Хиландарски Метох у Нишу, а за датум свечаног отварања изабран је управо датум његовог блаженог уснућа у Господу пре 31 године, рекао је за Радио Глас отац Бобан Стојковић.

Са формирањем библиотеке братство храма је, под руководством старешине храма и управитеља Библиотеке протојереја Бобана Стојковића, започело током ванредне ситуације проглашене у нашој земљи 2020. године, услед пандемије вируса Ковид 19.

За једанаест месеци прикупљено је неколико хиљада књига од којих је селектовано преко три хиљаде наслова који својом тематиком приличе парохијској библиотеци.

Велику помоћ у формирању ове библиотеке пружили су управа и библиотекари Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу, који су комплетну библиотечку грађу стручно средили.

Формирање библиотеке помогли су донацијом значајног броја књига и Матица српска, Народна библиотека Србије, Библиотека Града Београда и Службени гласник, као и Центар за црквене студије, Центар за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу и Међународни центар за православне студије.

ИЗВОР: Радио Глас

{oziogallery 2409}