Поводом нетачних писања појединих електронских медија (
juznasrbijainfo, jugmedija, niskevesti, Danas, Sputnik) о споменику Патријарху српском господину Иринеју, који ће ускоро бити подигнут у Нишу, обавештавамо следеће:


Непосредно након упокојења блажене успомене Патријарха српског господина Иринеја 2020. године, јавила се идеја о подизању споменика Његовој Светости. Ову идеју иницирали су његови блиски пријатељи и сарадници из Ниша, а подржали су је бројни поштоваоци лика и дела блаженопочившег Патријарха Иринеја.

Ову идеју подржала је Православна Епархија нишка, у којој је блаженопoчивши Патријарх Иринеј провео највећи део свог живота и преузела на себе иницијативу за сповођење ове племените намере.

Тога ради, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, основана је комисија која треба да ову идеју спроведе у дело. На молбу и позив Православне Епархије нишке, петорица истакнутих српских уметника- вајара, дало је своје предлоге и идејно решење споменика блаженопочившег Патријарха Иринеја. Комисија је прегледала шест достављених радова и усвојила предлог г. Зорана Ивановића.

Једно од тих идејних решења доспело је до појединих електронских медија, који су пренели вест како ће споменик изгледати, као и да ће бити откривен 20. новембра, на дан годишњице упокојења Његове Светости.

Поводом ових писања, обавештавамо јавност да је макета која се појавила у појединим електронским медијима само предлог изгледа споменика, односно идејно решење, а не коначни изглед споменика који ће Патријарху Иринеју у будућности бити израђен и постављен.

О времену када ће споменик бити постављен, откривен и освећен, јавност ће бити благовремено обавештена.

ИЗ КАБИНЕТА ЕПИСКОПА НИШКОГ