Separhija n15031314170 0001СИМВОЛ – КЉУЧ ТАЈНЕ
Епископ нишки др Јован ( Пурић )
Пред нама је још једно дело нашег истакнутог и плодоносног богослова и педагога Владике Јована (Пурића). Књига је изашла као плод сарадње Одбора за просвету и културу Епархије нишке и Института за теолошка истраживања Православног Богословског факултета, Универзитета у Београду. Књига заиста има много тога да понуди. Дизајн је осмишљен тако да у потпуности даје прегледност текста, док присутне илустрације квалитет дизајна још више наглашавају. Текст књиге постављен је у два одвојена стуба на свакој страници. Корице које су итекако занимљиво решене, међу собом «крију» квалитетан папир, тако да ова књига, својим физичким изгледом може бити сврстана у једно од најквалитетнијих издања не само када је у питању црквено издаваштво, већ и шире.
Поред квалитета дизајна и израде, ова књига свој квалитет доказује пре свега садржајем. Владика Јован говори о символима на више нивоа. Превасходно аутор о символима говори на прецизан начин, одмерено делећи поглавља и поступно носећи тему. Стога ово дело можемо посматрати и као систематско дело Православног богословља и као један практичан водич-уџбеник. С обзиром да живимо у времену све веће експанзије квази култова, времену све већег говора о разним теоријама завера итд, где наравно постоји велика употреба симбола и ознака, које указују на нечију припадност некој групи, ова књига Владике Јована нам се даје прави медикамент, нарочито за православне хришћане, нудећи им православну символику, истину Цркве Христове, у којој је једнно и право извориште символа, али символа који указују на спасоносну истину живота у Христу.
Књига се састоји из неколико делова - поглавља. Након уводног дела, пред читаоцем се нижу поглавља:
• Символика у Светој Тајни Крштења
• Света Евхаристија и њена свештена символика
• Вино у богослужбеној употреби и животу Православне Цркве
• Вода у богослужбеној употреби Цркве и њена символика
• Символика хришћанског храма
• Богослужбене одежде и свештени сасуди у Православној Цркви
Као и завршна студија, од великог значаја под називом
• Литургијкса символика и Литургија као догађај
На крају књиге имамо и један врло користан « Мали речник символике» за којим следи и библиографија, где се читаоц може упознати са великим матријалом светоотачке књижевности, али и модерном литературом поводом ове теме.