Значи насловна page 0001

ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ БР. 22 (4/2021)

Садржај четвртог броја часописа Глас за 2021. годину, двадесет други по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом освећења нових антиминса за храмове Епархије нишке. Тим поводом у овом броју објављен је текст „Ново рухо олтара господњег: освећење антиминса у Епархији нишкој“, а на предњој корици стоји фотографија Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија приликом чина освећења антиминса.

Рубрика Богословље отвара се делом из Беседе на Псалам сто четрдесет осми, Светог Јована Златоустог, под редакцијским насловом „То је својство душе која жестоко пламти“. Ова беседа надовезује се на уводну реч уредника, у којој се описује актуелни тренутак пандемије, али и евидентна сведочанства Божје благодати, која нам враћају наду у здравије и боље сутра. Теологија иностраних православних аутора представљена је текстом Дејвида Бентлија Харта из Сједињених Америчких Држава, „Лепота и морални живот у хришћанству“, након којег следи анализа нишког професора др Бранка Горгиева, под насловом „Ортодоксија као свеојеврстан духовни еталон мисли и живота Светог Јована Касијана“. Аутор наредног наслова у овом броју, „Приватно читање Светог писма у православном предању“ је проф. др Јован Галанис, у преводу др Дарка Крстића. На месту другог светоотачког дела налази се одломак из Житија краљева и архиепископа српских, Светог Данила Пећког, поводом седам векова од упокојења Светог краља Милутина. Богословски део часописа завршава се текстом протојереја др Атанасија Поповића из Прегледа цркве Епархије нишке за 1927. годину, под насловом „Православље“.

У рубрици Духовне поуке објављен је разговор са игуманијом Харитином, настојатељицом Манастира Светог Кирика и Јулите у Смиловцима, као и предговор књиге „Чуда Појаса Пресвете Богородице“, аутора Архимандрита Јефрема, игумана Манастира Ватопед.

У рубрици Црква и савремени свет, др Марина Спасојевић, виши научни сарадник у Институту за српски језик САНУ, пише о језику и једнакости кроз призму цркве. Следи текст „Хиландар и здравље“, аутора Немање Јонића, члана Хиландарског лекарског друштва. У овом броју часописа објављен је текст Вирџиније Кимбол, некадашње председнице Екуменског удружења Благословене Дјеве Марије, под насловом „Покров Пресвете Богородице“.
Рубрика Хришћански живот садржи ауторски текст ђакона Николе Милића, „Шира од земље и пространија од неба: чудотворне иконе Пресвете Богородице на Светој Гори“. У наставку јеромонах Игњатије Ђорђевић пише о формирању црквене библиотеке у селу Кутлеш.

У рубрици Из прошлости приказан је архивски документ: запис о страдању Митрополита нишког Мелетија и родољуба, пронађен у Библиотеци Народног музеја у Нишу. Протођакон Далибор Мидић пише ауторски текст о Нишкој буни 1841. године. Објављен је и текст Војислава Живковића о измирењу Светих краљева Драгутина и Милутима, поводом седам векова од упокојења Светог краља Милутина. У наставку је животопис протојереја др Атанасија Поповића, доктора богословских наука из првих деценија ХХ века, пореклом из Алексинца, а јереј Милан Живановић пише о изградњи Цркве Успења Пресвете Богородице у Тешици.

У рубрици Катихеза објављена је дискусија из Google-учионице за верску наставу из једне средње школе, са ученицом Милицом Марковић, након чега следи текст блаженопочившег протојера ставрофора, професора др Радована Биговића о веронауци.

У Приказима и догађајима из протеклог периода године представљен је десети том Сабраних дела Светог Јована Златоустог у издању Епархије нишке и ново издање једне од најважнијих српских књига: „Светосавље као философија живота“ Светог Јустина Поповића, коју је објавио Центар за црквене студије. Наредни текст објашњава значење и важност освећења антиминса, уз одговарајуће фотографије. Објављена је и репортажа са Сабора Покрова Пресвете Богородице у Манастиру Ђунис, као и беседа коју је том приликом одржао јеромонах Николај Јоцић, под насловом „Богородица намерно у тишини благосиља“. Поводом доделе високог одликовања Српске православне цркве написан је и посебан текст о 63. Падобранској бригади из Ниша. У рубрици Из света културе налази се приказ под насловом „Марија Цурк: од стваралаштва до конзервације и рестаурације уметничких дела“. Службени део часописа наставља се новим вестима „Из летописа Епархије нишке“, као и пописом служења Епископа нишког г. Арсенија. Овај број се завршава извештајем о моштима Свете Петке у походу Епархији нишкој, као и некрологом за упокојеног свештеника, протојереја ставрофора Александра Ђорђевића из Димитровграда.

Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај другог броја за 2021. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протојереја Дејана Јовановића, јеромонаха Игњатија Ђорђевића, јереја Влада Капларевића, јеромонаха Николаја Јоцића, протођакона Далибора Мидића, др Дарка Крстића, професора, Лазара Павловића, професора и уредника др Ивице Живковића, професора, у сарадњи са ђаконом Николом Ераковићем, уредником Медијско-информативне службе Епархије нишке.

Претходни број часописа „Глас“, број 21, можете преузети на следећем линку.