25012021
Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, у понедељак, 25. јануара 2021. године одржана је традиционална Светосавска академија у Светосавском дому, при Саборном храму у Нишу, у част Светог Саве, првог српског просветитеља, принца, монаха, књижевника, дипломате и првог Архиепископа аутокефалне Српске Православне Цркве.

Академију је организовала Црквена општина Града Ниша и НЦПД „Бранко“, а уз подршку Града Ниша, Универзитета у Нишу и Команде Копнене војске.

Академија је свечано отворена химном Србије у извођењу хора Нишке црквене певачке дружине „Бранко” у присуству Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, градоначелнице Ниша госпође Драгане Сотировски, представника градских власти и локалне самоуправе, ректора Универзитета у Нишу господина проф. др Драгана Антића, ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, представника војске, свештенства и грађана Ниша и околине.

У свом поздравном и надахнутом обраћању, Преосвећени Владика Арсеније је између осталог истакао: „ У личности Светог Саве сабрана је сва култура, сва науку, историја, књижевност нашега народа, а он сам на тај начин постао је збирна именица свих нас заједно, персонофикација свега племенитог и доброг у нашем роду.“

Овогодишњи беседник је био проф. др Милован Братић, декан Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, који је све присутне подсетио на просветитељски и учитељски допринос Светога Саве.

Учесници богатог уметничког програма били су НЦПД „Бранко” под диригенстком палицом госпође Саре Цинцаревић, Дечје-омладински црквени хор „Бранко” са диригентом госпођом Јованом Микић, Дечја драмска секција коју је припремила госпођа Сузана Миловановић и новоосновани црквени оркестар „Бранко“ из Лесковца.

{oziogallery 2391}