DSC 0353Vojna bolnica

Припадници Војне болнице Ниш, прославили су своју Крсну славу Свети Козма и Дамјан-Врачеве.

У комплексу Војне болнице Ниш налази се Капела Светих Бесребреника Козме и Дамјана, изграђена 1918. године, у непосредној близини Ћеле-Куле. Капела је изграђена за потребе болесника и особља Војне болнице Ниш, али током година изгубила је своју функцију за коју је првобитно изграђена. На срећу очуван је њен архитектонски изглед, без обзира на дозидани објекат са западне стране и у потпуности одаје њену богослужбену намену. Важан моменат који овом објекту даје посебан значај јесте близина великог и у свету јединственог историјског споменика Ћеле-Куле, који је споменик националног страдања и патриотизма ослободилаца Србије.

Иницијатива за враћање простора у његову првобитну намену је стара десетак година. Након успостављања верске службе у Војсци Србије 2014. године указала се потреба да се у свим јединицама и установама МО и ВС опреми богослужбени простор. Адаптација простора је извршена уз помоћ донације Епархије нишке и сопственим средствима. У опремању простора учествовали су припадници Војне болнице Ниш и пријатељи који цене и воле нашу установу. Иконостас су израдили штићеници Казнено поправног завода Ниш.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Арсеније, са војним свештенством и свештенством града Ниша је чином малог освећења храма, Светом Литургијом, и приношењем славских дарова обележио другу крсну славу Војне болнице Ниш уз присуство пуковника др Јовице Станојковића и осталог стручног особља болнице и грађанства.

Одлуком министра одбране о одређивању храмовних слава и слава команди, јединица и установа Војске Србије и Министарства одбране, за славу Војне болнице Ниш одређени су Свети Козма и Дамјан- Врачеви (14. новембар).

У години када је обележено 140 година постојања и рада установе и 100 година од завршетка Првог Светског рата, у славу свих наших предака, утемељивача српске медицине, свих оних који су положили своје животе за нашу слободу и отаџбину, припадници Војне болнице Ниш са поносом данас обележавају Крсну славу.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније


{oziogallery 1823}