Сила Божија показала се у слави својој кроз празновање дана Светог Романа, чудотворца ђунишког. Настављајући прослављање Успења Богомајке прославили смо дан уснућа преподобног оца нашег Романа сведочећи немоћ смрти коју је Христос победио својим васкрсењем из мртвих. Сила животворног Гроба Господњег зрачи и из гроба његовог угодника у ђунишкој обитељи. Та сила окупила је мноштво верног народа којије похрлио да под молитвеним заступништвом Светог Романа пронађе утеху.

29.08.2012.RomanDjuniskiЊегово Преосвештенство Епископ нишки Господин Др Јован је уочи празника светороманске обитељи служио свечано бденије уз саслуживање монаштва и свештенства нишке и крушевачке Епархије.

На сам дан празника реке људи су се сливале у манастир на Свету Архијерејску Литургију коју је служио Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован. Епископу је, као и на бденију, саслуживало свештенство Епархија нишке и крушевачке. На крају службе обаљен је трократни опход око благовештењског храма, на крају којег је одслужен помен свим оснивачима, ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и свим досадашњим блаженоупокојеним житељима овог манастира. Потом је пререзан славски колач и узнесена молитва за Божију помоћ, благостање и сваки напредак садашњег братства манастира као и свог сабраног народа којем се Епископ обратио својом беседом. После епископске поуке сабрани верни народ је примио благослов свог Архијереја који је све покропио освећеном водицом, а затим је уследила трпеза љубави након које је уследио народни део славља у којем су учешће узела културно-уметничка друштва из околине.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. др Јован