DSC 0407nagrade

У сали Светосавског дома у порти Саборне цркве у Нишу данас је одржана Свечана седница Скупштине Града Ниша поводом 11. јануара. На овај дан, 1878. године, Ниш је ослобођен од Турака и после скоро пет векова робовања, припојен матици Србији.
Седницом је председавао мр Раде Рајковић, а присуствовали су Епископ нишки Г. Г. Арсеније, градоначелник Ниша г. Дарко Булатовић, ректор Богословије протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, свештеници града Ниша, представници војске, полиције, жандармерије и осталих градских институција, представници јавног, културног и политичког живота града.

На седници су додељене награде „11. јануар“, најпрестижније признање Града, а овогодишњи добитници су Академски фолклорни ансамбл ОРО – Студентског културног центра, ОШ „Радоје Домановић“, Национална служба за запошљавање – Филијала Ниш, а од појединаца, награду су добили проф. др Радослав Бубањ и Селомир Марковић, домаћин споменика на Чегру.

Борбе за ослобођење Ниша отпочеле су средином децембра 1877. године, када су Ибарска, Моравска и Дунавска дивизија прешле српско-турску границу и заузеле положаје северозападно од града, приближивши му се на пет до осам километара.

У ослобођеном Нишу, примопредаје града, српску заставу на Стамбол капији нишке тврђаве поставио је Нишлија Тодор П. Станковић, члан тајног комитета за ослобођење. У борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањен.

Кнез Милан Обреновић, врховни командант српске војске, свечано је ушао у Ниш, само неколико дана по ослобођењу.

Борбе за ослобођење и других крајева југоисточне Србије убрзо су успешно окончане, а Кнез Милан и српска влада наставили су дипломатску активност да се новоослобођени крајеви припоје Србији, што је и учињено на Берлинском конгресу.
{oziogallery 1854}