Vojno svestenstvo

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког и надлежног војним свештеницима Господина Арсенија, 28.и 29. септембра у манастирима Светог Јована Богослова у селу Поганово и Успења Пресвета Богородице у Сукову, одржан је састанак новоизабраног Епископа војног са војним свештеницима Војске Србије.

Војни свештеници су после дочека и узимања благослова од свог Епископа, присуствовали бденију којим је началствовао главни војни свештеник, протонамесник Слађан Влајић.

Сутрадан, у недељу, Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ нишки и војни господин Арсеније уз саслужење свих присутних војних свештеника је служена у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сукову. По благослову Његовог Преосвештенства после читања Светог јеванђеља беседио је јереј Владан Вуковић, начелник групе за верске послове 2. бригаде Копнене војске, а по одслуженој Светој Литургији Епископ Арсеније се бираним речима обратио свештенству, монаштву и сабраном народу, говорећи о мисији војних свештеника у војсци и потреби да се молимо једни за друге. Епископ се захвалио братствима и настојатељима оба манастира на гостопримству и на љубави коју имају према својој Светој Цркви, свом Епископу, православном народу и према војним свештеницима са којима имају одличну сарадњу.

Радни састанак је одржан у просторијама манастира Суково. После уводне речи Епископа војног и краћег експозеа главног војног свештеника, присутни војни свештеници су имали прилику да изнесу своја мишљења о даљем унапређењу рада и функције војних свештеника у Војсци Србије.

Епископ Арсеније је нагласио потребу саборности војних свештеника у служби Богу и отаџбини, да у Христу Богу просвећују,освећују и духовно ојачају сваку намучену душу којој је потребна милост и помоћ Божја, поготово припадника наше српске христољубиве војске.

После састанка, делећи пригодне поклоне, Епископ Арсеније је војне свештенике позвао да посете војни манастир Свете Петке у Островици, који су изградили припадници инжињеријске чете Српске војске 1898.године. Овај јединствени војни манастир је, по сведочењу војних свештеника, дирљива веза садашњих свештеника војних са свештеницима који су у бурним временима изградње српске државности и борбе за слободу, носили захтевно,али узвишено звање војних свештеника.

Давањем архијерејског благослова за даљи рад, Епископ Арсеније се опростио од присутних свештеника војних и пожелео им срећан пут.

јереј Ђорђе Димић, војни свештеник
{oziogallery 2053}