У уторак Светле седмице, 18. априла 2023. године, у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, поводом упокојења Радојке Перић, мајке Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служена је Света заупокојена Литургија.

Светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније уз саслужење Преосвећене господе Епископа: шумадијског Јована, ремезијанског Стефана, марчанског Саве, мохачког Дамасикна, новобрдског Илариона, липљанског Доситеја, презвитера и ђакона из више епархија Српске православне цркве.

Светој Литургији, поред многобројног свештенства, монаштва и верног народа, присуствовали су и чланови породице, међу којима и протојереј Срђан Перић, син преминуле Радојке Перић и Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, аустријско-швајцарски Андреј, осечко-пољски и барањски Херувим, архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода.

Након Свете Литургије служено је опело.

У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија опело је служио Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г. Стефан из Македонске Православне Цркве-Охридске Архиепископије, уз саслужење Митрополита преспанско-пелагонијског Петра из Македонске Православне Цркве-Охридске Архиепископије  и Преосвећене господе Епископа: банатског Никанора, бачког Иринеја, врањског Пахомија, шумадијског Јована, зворничко-тузланског Фотија, аустријско-швајцарског Андреја, нишког Арсенија, далматинског Никодима, осечко-пољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја,  полошко-кумановског Јоакима, ремезијанског Стефана, марчанског Саве, мохачког Дамаскина, хвостанског Алексеја, новобрдског Илариона, јегарског Нектарија, липљанског Доситеја и топличког Петра, архимандрита Данила, директора Патријаршијске управне канцеларије, архимандрита Нектарија, главног секретара Светог Архијерејског Синода уз свештенсто и монаштво.

Опелу је молитвено присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ будимски Лукијан, као и чланови породице преминуле, многобројни верни народ међу којима и председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин, директор Пошта Србије Зоран Ђорђевић, директор Србијагаса Душан Бајатовић, представници верских заједница, као и бројне дуге личности из политичког, културног и јавног живота.

На крају опела пригодном беседом се обратио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије.

"Покојна тетка Радојка, како смо је ми звали, подигла је троје деце заједно са покојним Радивојем, нашег Патријарха, духовног оца читавог нашег народа. Бог га је на то призвао и његова мисија је управо у  крсту и Васкрењу. И то сви осјећамо и сви видимо и сви то најдубље доживљавамо. Други син, отац Срђан је парохијски свештених у Сомбору, Бог је њега благословио са многом децом, да буду сутра и они били апостоли,  проведници Јеванђеља Христовог. И на крају сестра Жељка, која је такође имала  доста деце,  и они су православни хришћани Срби, живе овде у Чуругу. Када смо сусретали тетку Радојку, њен лик је био миран, био је умиљат, не на вештачки начин. Осећала се утеха у њеној близини, и видело се да она јесте преживела крст свој, који сви морамо да преживимо. Борили су се да своју децу подигну као честите људе, и ево Бог даде да из њихове куће подигне се Патријарх српски Порфирије. Нека Бог буде милостив нашој Радојки", рекао је Епископ Фотије.

После опела земни остаци преминуле Радојке Перић испраћени су до градског гробља у Чуругу, где је у молитвеном присуству Патријарха Порфирија Преосвећени Епископ марчански г. Сава, уз саслужење Преосвећеног Епископа аустријско-швајцарског Андреја, служио помен на гробном месту. Помену су молитвено присуствовали и Преосвећена господа Епископи ваљевски Исихије и шабачки Јеротеј.

 

Извор: ТВ Храм