DSC04792Празник највећег сина српског рода, богоносног оца нашега Саве, свечано је прослаљен у граду Нишу. Уочи празника бденије је уз саслужење свештенства катедралног храма служио Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован. После бденија Владика је у Основној школи ,,Радоје Домановић,, пререзао славски колач ове просветне установе, након чега је уследила свечана академија коју су у част свог небеског покровитреља приредила деца овог училишта.

На сам дан празника у малом нишком Саборном храму Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени владика Јован. Сабраном народу који се у великом броју причестио Светим Христовим Тајнама Владика се обратио речима поуке објаснивши шта је то светосавље и који значај оно има за нас који живимо у савременом свету.

После Литургије Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован посетио је Економнски и Правни факулетет Универзитета у Нишу и у овим вискокошколским установама уз молитвено учешће професора и студената обавио Чин резања славског колача, благословивши ова училишта и кроз њих читав нишки универзитет коме је Сава први српски Архиепископ и Просветитељ, творац, небески покровитељ и образац у врлинама и љубави према Господу и своме роду, коме он краљевић и монах, постави темеље најчвршће, на камену Цркве Живе, Христу Господу Спаситељу нашем, и осветли Пут који води у Живот, свему роду Православном.

27.01.2012. Beseda Episkopa posle bdenija u O.S. Radoje Domanovic2.mp3{/audio}
{audio}27.01.2012. Beseda Episkopa na Liturgiji2.mp3{/audio}
{audio}27.01.2012. Beseda Episkopa na Pravnom fakultetu2.mp3{/audio}
{audio}27.01.2012. Beseda Episkopa na Ekonomskom fakultetu2.mp3