bg1


Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је на празник Св. великомученика и победоносца Георгија поводом обележавања славе Генералштаба Војске Србије, свету архијерејску Литургију у параклису посвећеном овом Божијем угоднику, известила је ТВ Храм. Свјатјејшем Патријарху српском је саслуживао Његово Преосвештенство Епископ нишки и војни Г. Арсеније са свештенством при верској служби у Војсци Србије. По завршетку свете Литургије, Његова Светост је освештао славске дарове и преломио славски колач, а потом се и пригодним словом обратио сабранима.

Изразивши радост што је на данашњи дан управо у овом храму, где је учествовао у оснивању ове капеле и саслуживао блажене успомене Патријарху Иринеју приликом освећења овог богослужбеног протора, Патријарх Порфирије је подсетио на прочитана Дела Апостолска, у којима је данас прочитано како је цар Ирод гонио хришћане и описано чудесно избављење Св. Апостола Петра из ропства и то молитвом сабора Цркве.

„Сви смо у Цркви један организам и једно тело и сваки онај који мисли да може да учини велика дела сам по себи, независно од подршке осталих, на сваки начин, а пре свега молитвене подршке, у најмању руку - у заблуди је“, нагласио је Његова Светост.

Ми не знамо зашто се многе ствари дешавају у нама и око нас, али пошто се Сабор светих – Црква, моли за све нас, „добра у нашем животу се дешавају управо молитвама људи незнаних“ указао је Патријарх Порфирије. У складу са својим могуЋностима и у својим оквирима „треба да растемо у сазвучју, хармонији, симфонији са другима и да растемо и за друге, јер онда када делимо, дајемо, живимо за друге, засигурно многоструко више, благодаћу Божијом добијамо“ нагласио је Патријарх Порфирије.

Указавши да је један од оних који се одрекао светске таштине био и Свети Георгије кога данас молитвено славимо, Његова Светост је нагласио важност подвига Св. Георгија, који многима може изгледати Чудан, „али у личности св. Георгија, сусреле су се две логике, две правде, две истине, два света, два века, у личности његовој сукобио се овај свет који лежи у злу“ и „свет Царства Божијег, свет вечности и свет истине“.

„Овај свет, као што знамо, не жели Христа“ рекао је Патријарх и појаснио да је то „зато што је Христос огледало, у Њему се види шта је правда, шта је неправда, шта је истина а шта је лаж, у Њему се разликује црног од белога, и зато Христос људима који желе славу, моћ, иметак – јесте сметња“, поучио је Патријарх српски.

Његова Светост ја нагласио да је исто што и Св. Георгије, учинио св. Кнез Лазар у наше име и тиме „оно што је утемељио Св. Сава, као наш идентитет, он је пројавио у пракси“. А то је "идентитет истине, правде, мира, љубави, вечности, вечнога живота Христовог“ - „то је реалност и вредност којом треба да живимо овде и сада“ рекао је Патријарх Порфирије.

 
Извор: Сајт Телевизије Храм и Радија Слово Љубве 



 {oziogallery 2718}