MSC 2466

У суботу 14. септембра 2019. године вечерњом службом у манастиру Светог Николе у Куршумлији почела је централна прослава 850 година Немањиних задужбина, у организацији Православне Епархије нишке и Општине Куршумлија.
Након вечерње службе приређена је свечана академија „Немањина Топлица – извор Српске Цркве и државе“, у порти једне од две најстарије задужбине родоначелника Свете династије Немањића.

Програм академије започео српском химном Боже правде у извођењу Нишке Црквене Певачке Дружине "Бранко" из Ниша, под диригентском палицом г-ђе Саре Цинцаревић.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Г. Никанор прочитао је писмо које је Његова Светост Патријарх српски упутио домаћину централне прославе 850 година Немањиних задужбина Преосвећеном Владики нишком Г. Г. Арсенију у коме је послао свој благослов нагласивши, да иако је због здравственог стања оправдано спречен да физички буде са својом верном паством у мислима и молитви ће то свакако бити.

"Преподобни Симеон Мироточиви - Стефан Немања. Велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, утемељивач независне српске државе, бранитељ Православља, велики подвижник..."

Овим речима о Великом Жупану Стефану Немањи - Светом Симеону Мироточивом водитељ програма глумац Народног позоришта у Нишу г. Марјан Тодоровић, најавио је поздравно обраћање Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија.

Преосвећени Владика нишки је добродошлицу у манастир Светог Николе и Немањину Топлицу пожелео уваженим гостима - представницима републичких и локалних власти, архијерејима, свештенству и монаштву наше Свете Цркве, Његовом Високопреосвештенству Митрополиту балтском и ананевском Алексеју из Украјинске Епископије Руске Патријаршије, као и присутном верном народу, а онда је у надахнутој беседи говорио о Стефану Немањи, његовој градњи Светиња које су данас у саставу Православне Епархије нишке, али и плановима за даљу обнову најстаријих Немањиних задужбина.

“Прослављајући јубилеј 800 година самосталности Српске Православне Цркве и 850 година од изградње првих Немањиних задужбина, одајемо нашу благодарност Богу на тако великом дару, нашу захвалност и поштовање Светом Симеону, који је по речима Светог Саве смислодавац, јер је дао смисао живота нашем народу у Христу Спаситељу и у Православној Цркви” рекао је између осталог у својој беседи Владика Арсеније.

Након што је Преосвећени Владика благословио почетак академије уследио је наступ Дечјег хора "Бранко" из Ниша који је уз гитарскu пратњу г. Марка Радојковића извођењем композиције Услиши нас Боже наш, на текст Светог Владике Николаја и музички мотив Жане Бичевскаје, а у аранжману госпође Јоване Микић, која је и дириговала хором.

Своје обраћање је потом започео први беседник на свечаној академији књижевник Лука Мичета.

"Монах свети Симеон је надвисио и надмашио великог жупана Стефана Немању. Владарски плашт заменио је скромном монашком ризом, мач крстом, штит Јеванђељем, весели и бучни двор хиландaрском тишином. Силазећи са трона, пео се у вечност..." рекао је г. Мичета у својој беседи.

Дечији хор "Бранко" извео је затим нумеру "Кратима - светогорски напев" у аранжману Хаџи Јакова Милутиновића, а онда је уследио наступ г. Небојше Мастиловића у пратњи г. Владе Антића, који су уз акустичну гитарску пратњу извели песме о Србији - Ој Србијо Божији доме и Крст на врху Србије, за коју је текст и музику радио г. Небојша Мастиловић.

Уследио је наступ младе српске уметнице и једног од најлепших етно вокала на Балкану Данице Крстић, која је у пратњи Балкан Концепт Триа извела старе српске песме о Косову и Метохији - народну песму из Јужне Србије Да сам бистра вода, у аранжману Саше Несторовића и Уснила је дубок санак, аутора Драгана Николића.

Нишка Црквена Певачка дружина "Бранко" са троје солиста - г-ђа Маријана Радосављевић, сопран, г-ђа Даница Гостовић Ћирић, алт и г. Андреј Цинцаревић, баритон - извела је Васкршњи антифон, предвођена диригентом г. Саром Цинцаревић.

О Стефану Немањи је потом беседио г. Радивоје Радић, професор Филозофског факултета у Београду, наш познати византолог.

“Стефан Немања је спокојно могао да оконча овоземаљски живот, јер је на најбољи начин одиграо улогу оца, боље рећи двоструког оца. Најпре оца државе, постојно темељећи државу, којој је одредио физиономију и основна усмерења, а затим и оца једне породице, која ће током два столећа владати српским земљама и обележити звездане тренутке српске средњовековне државе” рекао је г. Радивоје Радић на крају своје беседе.

Уследио је наступ групе Пирг, коју чине свештеник Арсеније Арсенијевић и господин Небојша Мастиловић. Ова група негује духовну музику а њихов први ЦД је био надахнут личношћу Светог Симеона, коме су посветили и насловну песму “Земља Светог Симеона”. Група Пирг је поред ове композиције, за коју текст и музику потписује отац Арсеније Арсенијевић, извели песму “Радуј се Србине”, која говори о радости коју Србин може осетити само живећи у Христу, текст и музику написао г. Небојша Мастиловић.

Нишка црквена певачка дружина “Бранко” у пратњи камерног оркестра “Бранко”, предвођен диригентом Хаџи Јаковом Милутиновићем извео је Светосимеонски диптих.

Овај део академије био је дивна завршница богатог истроријског и културно-уметничког програма. Свечана академија је завршена песмом “Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” коју су велики и дечји хор НЦПД “Бранко” извели праћени присутном публиком.
Свечана академија је одржана у присутву више архијереја СПЦ, свештенства и монаштва наше Свете Цркве и бројног верног народа, као и Његово Високопреосвештенство Митрополит балтски и ананевски Алексеј из Украјинске Епископије Руске Патријаршије.

Свечаној академији присутвовали су представници републичких и локалних власти - г. Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије, г. Дејан Масликовић, помоћник за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, г. Гаврило Грбан, представник Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, г-ђа Миријана Андрић из Републичког завода за заштиту споменика културе, г. Радољуб Видић, председник општине Куршумлија и други уважени гости.

Аутор академије био је г. Драган Тадић, ВД директор Радија “Глас” Православне Епархије нишке.

Извор текста: Радио Глас
Фотографија: др Михајло Лазаревић
{oziogallery 2040}