111111

Обавештавамо верни народ Епархије нишке, све пријатеље и познанике, да се у суботу, 4. децембра 2021. године, на дан празника Ваведења Пресвете Богородице, упокојио протосинђел Григорије (Ивковић), настојатељ манастира Светог Николе у Куршумлији.

Новопрестављени служитељ Божији, протосинђел Григорије, рођен је 14. марта 1962. године у Крагујевцу, од оца Миодрага и мајке Кате. На крштењу добија име Зоран. Одрастао је у родном Крагујевцу, где је завршио основну и средњу школу.

У манастир одлази 15. маја 1995. године, када као искушеник приступа шишатовачкој обитељи. У Шишатовцу је и замонашен на Цвети 2003. године, руком Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија. Овде борави до јула 2005. године, када бива прибројан свештеној обитељи манастира Гргетег. Током јула 2005. године рукоположен је у јерођакона, а потом и у јеромонаха. У чин протосинђела произведен је 15. јануара 2009. године, такође руком Преосвећеног Владике Василија.

У Епархију нишку прелази у септембру 2016. године, примљен од стране Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, тадашњег администратора упражњене нишке катедре. Од преласка у Епархију нишку, боравио је као настојатељ у манастиру Светог Николе у Куршумлији, древној задужбини Светог Симеона Мироточивог. Срдачно примљен од стране верног народа, протосинђел Григорије се трудио да одржи узорни манастирски поредак, бринући се и усрдно старајући о овој великој светињи у којој је боравио до последњих дана свог овоземаљског живота.

Након погоршања здравственог стања, изазваног новим коронавирусом, протосинђел Григорије је хоспитализован. Лечен је у нишком Клиничком центру, где је након неколико недеља борбе са болешћу, преминуо на празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра 2021. године, у касним вечерњим часовима.

Заупокојена Литургија биће служена у 9 часова у уторак, 7. децембра 2021. године, у манастиру Светог Николе у Куршумлији, након које ће бити извршено опело новоупокојеном оцу Григорију.