CarKonstantinХрам Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Иринеја 03.априла 1999. године, на Лазареву суботу, постављен је у Парку Светог Саве у присуству свештенства, монаштва и верног народа града Ниша и околине, камен темељац за изградњу Храма св. цара Константина и царице Јелене, у тешко време за Србију-време НАТО бомбардовања (24. март-10. јун 1999. године). Градња Храма је започета у време градоначелника Ниша господина Зорана Живковића и председника скупштине града Ниша господина Бранислава Јовановића. За градњу Храма ангажовани су: Пројектант: архитекта господин Јован Мандић, и архитекта госпођа Јелена Мандић. Извођач радова био је Грађевинар Ниш, а инвеститор Град Ниш. У темељ храма, уз три камена темељца, постављена је боца са повељом и све скупа заливено бетоном. На том месту постављен је Крст. Са почетком ископавања крипте Храма Крст је измештен поред градилишта и постао је место окупљања верног народа ради молитве. Убрзо је саграђена капелица у којој је отац Љубиша Марковић организовао редовно дежурство. Израђена је нова капелица са вратима која су се закључавала. Постављене су и иконе и горионик за свеће.
3. јуна 2001. године испред капелице, где ће се изградити наш Храм, пресечен је славски колач. У тадашњој Скупштини Града Ниша је први пут прослаљена слава св. цара Константина и царице Јелене, и од тада Град Ниш слави нашу храмовну славу као славу Града Ниша. 3. јуна 2002. Град Ниш почиње вишедневно славље Крсне славе Града Ниша која се поред центалне прославе, Свете Литургије и литије на сам дан славе, обележава и драмским, музичким и спортским догађајима. 12. септембра 2002. године тадашњи Епископ нишки Г.Г. Иринеј, а сада Патријарх српски, извршио је освећење крстова, и извршено је подизање на новосаграђени наш Храм у присуству многобројног свештенства, монаштва и верног народа Ниша и околине. Уочи Божића 2003. године у присуству великог броја верујућег народа први пут је извршено освећење и паљење бадњака испред нашег Храма, а исте године и освећење Богојављенске водице. Након четири година од утемељења градске славе први пут је у званични програм прославе ушла је и једна изложба уметничких дела. Чланови мултимедијалног Удружења „Цар Константин“ приредили су изложбу акварела, уља на платну, акрила икона и скулптура инспирисаних углавном мотивима Византије. Резањем славског колача изложбу је у крипти нашег Храма отворио тадашњи владика нишки Иринеј. Изложба је била и продајног карактера а део новца намењен је као донација изградњи Храма. Уочи градске славе 2005. године уз присуство великог броја грађана и личности из јавног градског живота и многобројним гостима из иностранства изведен је богат музичко сценски програм. На коме је између осталих учествовао и тада недавно основани Црквено играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша. 3.јуна 2005. Након Свете Литургије на којој је началствовао тадашњи епископ нишки Г. Г. Иринеј у присуству великог броја верујућег народа и многобројних представника власти града Ниша, као и представника из иностранства, а након резања славског колача, пошло се у Литију на којој су се први пут по благослову владике огласила Звона из нашег Храма.
Почетком октобра 2005. по благослову Епископа нишког Иринеја формира се прво црквено братство при начем Храму. На дан Зачећа светог Јована Крститеља 6. октобра, братсво Храма на челу са тадашњим старешином Храма јерејем Љубишом Марковићем заједно служи прву Свету Литургију.