MSC 7528Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј боравио је у Епархији нишкој 3. и 4. октобра 2020. године, поводом освећења звона на недавно реконструисаној северној кули манастира Светог Николе у Куршумлији, као и Великог освећења храма Преображења Господњег у Пролом Бањи.

У недељу, 4. октобра 2020. године, Свјатјејшег Патријарха дочекало је бројно монаштво и свештенство наше Епархије, као и верни народ предвођен Преосвећеним Епископом нишким Г. Г. Арсенијем.

Његова Светост је служио чин Великог освећења храма Преображења Господњег у Пролом Бањи, уз саслуживање Преосвећених Владика тимочког Г. Илариона и нишког Г. Арсенија, као и архимандрита Серафима (Мишића), игумана манастира Суково и протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије "Светих Кирила и Методија" у Нишу.

Потом је у порти храма служена Света архијерејска Литургија, коју је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј, уз саслуживање Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Г. Илариона, Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, архимандрита Рафаила (Голушина), игумана манастира Височка Ржана, архимандрита Серафима (Мишића), игумана манастира Суково, архимандрита Дамаскина (Грабежа), игумана манастира Светог Романа у Ђунису, протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије "Светих Кирила и Методија" у Нишу, протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића, протојереја-ставрофора Слободана Петровића, протојереја Душка Капларевића, протојереја Дејана Арсића, протођакона Стевана Кричке и ђакона Ђорђа Филиповића.

Литургију је посебно красило, како дивно појање за певницом протојереја Владице Савића и професора црквеног појања на Богословији "Светих Кирила и Методија" у Нишу протојереја Дејана Крстића и јереја Стефана Цинцаревића, тако и одговарање чланова Великог хора НЦПД "Бранко", које је предводила госпођа Сара Цинцаревић.

Светој архијерејској Литургији присуствовао је велико број верника, који су дошли да се заједно са својим Патријархом, Архијерејима и свештенослужитељима Епархије нишке, помоле Господу и заблагодаре на освећењу новог храма у Пролом Бањи.

Након Свете Евхаристије Преосвећени Владика нишки Арсеније упутио је речи благодарности Патријарху што је у овим важним данима за нашу Епархију нашао времена да са својим духовним чадима подели ову велику радост и поучи нас како треба следити пут Христов.
Владика Арсеније је изразио наду да ћемо сви скупа дочекати и обнову манастира Пресвете Богородице крај Куршумлије, једну од две најстарије светиње Великог Жупана Стефана Немање.

Патријарх Иринеј је потом признео надахнуту беседу о значају подизања и обнове светиња, посебно на местима, каква је Немањина Топлица, у којој је у Немањино време, како је рекао Патријарх, свако село имало свој храм, а понека села и више храмова.

Свјатјејши се захвалио ктитору храма господину Радовану Раичевићу из Плочника, генералном директору АД ''Планинка'' у Куршумлији, на великој љубави коју је уложио како би био изграђен још један храм, који високо на стени изнад Пролом Бање, представља, не само место молитвеног сабрања, већ и прави украс овог краја.

Господин Радован је награђен највишим признањем Православне Епархије нишке - Орденом Светог Романа Ђунишког 1. степена. Он је претходног дана руком Његове Светости, а по одлуци Светог Синода СПЦ, одликован највишим признањем наше Цркве - Орденом Светог Саве 1. степена.

Овом приликом Архијерејску грамату за израду пројекта храма добили су и господин Јован и госпођа Јелена Мандић из Ниша.

До храма Преображења Господњег, који се налази на врху стене, води мост "Патријарха Иринеја", којим је и након Свете Евхаристије долазио бројни верни народ да се поклони тек освећеној Светињи.

У суботу, 3. октобра 2020. године Свјатјејши Патријарх је након вечерње службе освештао звона у порти манастира Светог Николаја.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, Радио Глас Православне Епархије нишке путем своје Фејсбук странице реализовао директне видео преносе ових важних догађаја у нашој Епархији.

На фотографијама се захваљујемо њиховом аутору господину Михајлу Лазаревићу.
ИЗВОР:Радио Глас
{oziogallery 2330}