sveta petkaХрам Свете Петке у Нишу

Дописом ЕУО-а бр. 441-З/8, од 16. марта 2005. године Заводу за урбанизам града Ниша, којим се захтева израда пројекта за парцелацију, а у циљу формирања посебне парцеле за изградњу будуће цркве, институционално је започета битка за изградњу Цркве свете Петке. Обзиром да је читав парк био површине 76 ари, ова парцелација је била неизбежна. Једна од тих мањих парцела би била додељена Епархији за изградњу храма. Идејни пројекат Цркве, који је по много чему сличан пројекту по коме је Црква и изграђена, први пут је угледао светлост дана 14. маја 2005. године, када је и достављен Заводу за урбанизам, ради презентовања Комисији за урбанизам.
Комисија Скупштине града Ниша је дана 31. маја 2005. године усвојила урбанистички пројекат за препарцелацију и тога дана је формирана парцела од 12,28 ари, на којој је изграђена Црква. На новоформираној парцели, на дан свете Петке 2005. године, пободен је Часни Крст и освештано је место за изградњу. Освећењу земљишта за изградњу је началствовао прота Бранислав Цинцаревић, тадашњи парох, уз саслужење проте Богија Цветковића, старешине Саборног храма у Нишу. На дан Преподобне, сваке наредне године се испред крста освећивао славски колач и кољиво. Крст који је тада пободен и данас стоји на истом месту испред храма, а то је крст који је до пожара био на Саборној цркви. Крст је исправљен, начињена је бетонска стопа и овај храм већ од тада преузима благословену лепоту и богослужбени поредак нишког Саборног храма. Новоформирано братство, по благослову нашег Владике, се посебно труди око тога.
Одмах сутрадан канцеларија ЕУО се обратила Граду за доделу новоформиране парцеле. Током 2006. године једина активност која је уродила плодом је прибављено позитивно мишљење градског архитекте господина Јована Мандића, које је у то време било неопходно и сваки инвестициони пројекат му је достављан. Током 2007. године, чланови Комисије за изградњу, која је именовано од стране ЕУО-а, су безуспешно обилазиле Управу за имовину града, кабинет градоначелника Смиљка Костића, председника Скупштине града Горана Илића, али није било никакве воље да се почне са изградњом Цркве.
У периоду од 2007. до 30. јуна 2011. године, осим освећивања славског колача и кољива на дан свете Петке, није било других активности везаних за изградњу Цркве. Први већи искорак је потписани Протокол о међусобној сарадњи на реализацији пројекта заједничке изградње храма потписан горе наведеног датума. Ми тада приступамо изради главног пројекта за изградњу храма, који свеобухватно и свесрдно ради породица Тајић, као наша пројектантска кућа и која све пројекте прилаже као свој ктиторски допринос изградњи.
Дана 15. децембра 2011. године, епископ нишки господин Јован потписује Уговор о заједничкој изградњи између Епархије нишке и града Ниша. Потписник у име Града је градоначелник мр Милош Симоновић. Најзад, дана 20. јуна 2012. године, добијамо решење о грађевинској дозволи, којим се одобрава изградња храма. Са радовима на ископу и изради темеља крећемо на Видовдан, 28. јуна 2012. године, са предузећем ,,ДМБ инжењеринг'', а по спроведеном поступку прикупљања понуда, одлуци о избору и уговору о извођењу радова. На празник Преподобне 2012. године, одслужена је прва света Литургија на темељима новога храма и грубо озиданим зидовима у висини од два метра. Тога дана је наш Владика освештао темеље Цркве.
Предузимач Драгиша Петровић је наставио са градњом Цркве и извео је све грубе радове. Велики број породица се укључио и у наставку помогао изградњу Цркве, што својим доприносима, што радом. Највећи допринос је дао г. Звездан Стојановић, који је омалтерисао и изглетовао Цркву, као и породична фирма ,,Визус'' која је донаторски уградила комплетну алу-дрво столарију. Од септембра 2013. године, наш Владика је формирао братство при храму свете Петке. Братство храма започиње служење недељних Литургија и сваке наредне недеље је све већи број верних. Такође, о славама колачари своје приносе доносе на освећење у свој новоизграђени храм. На Васкрсни уторак 2014. године, наш Владика је служио свету Литургију и осветио ново звоно за наш храм. На празник Преподобне, ове године, наш Владика је служио свету Литургију и осветио пет куполних крстова и новоподигнуту чесму испред храма, дар породица Стевановић и Серафимовић. Братство храма служи Божанствену Литургију петком, недељом и празницима.


Crkva zatvorХрам светог краља Стефана Дечанског у комплексу нишког Казнено- поправног завода

Храм светог краља Стефана Дечанског је трећи по величини храм у граду Нишу. Подигнут је у склопу нишког затвора, као дар српског краља Александра Карађорђевића сужњима 1934. године. Након Другог светског рата и доласка нове комунистичке власти, храм је добио другу намену. Претворен је у магацински простор. Добротом нове управе нишког КПЗ, храм је обновљен и враћена му је првобитна намена. На обнови храма помогли су и затвореници, који су урадили све грађевинске радове, дуборез, иконе и живопис храма. Око храма је направљен трем, а са западне стране високи звоник. Звоно је дар запослених у КПЗ. Храм је освештао Његово Преосвештенство епископ нишки господин Јован на празник светог краља Стефана Дечанског, 24. новембра 2014. године.