Радни листови употребљиви на свим нивоима верске наставе, које је саставио професор богословије, мр Ранђел Стошић.



Радни лист 1.      

12.11.1


Свето Причешће: Света Тајна љубави




12.11.2Koje породичне тренутке заувек памтимо с љубављу? Ако се мало замислимо, сетићемо се тренутака где сви заједно седимо за столом, не само да ручамо, већ и да разговарамо са својом породицом, родбином и пријатељима. Празничним данима и недељом цела породица заједно руча. Било би лепо када би смо сви имали такве лепе тренутке сваког дана, међутим различити послови наших родитеља чине стварност немоћним. Заједничка трпеза породице пружа прилику комуникације, односно могућност да разменимо наше мисли, да покажемо колико бринемо једни о другима.

За столом је Христос окупио своје ученике непосредно пре него што је разапет. Желео је да последњи пут са њима разговара и опрости се. Дијалог Исуса и његових Ученика за столом назива се Тајна Вечера. Ту им је Исус показао начин како ће људи остати заувек сједињен са Њим и ближњима. Поделио је Ученицима комад хлеба, говорећи: "Једите сви ово је тело моје". Онда им је дао да пију вино из исте чаше рекавши: "Пијте из ње сви. Ово је моја крв. Хлеб и вино ће вас увек подсећати на моју жртву. "

12.11.3Трпеза Цркве

Речи и дела Исуса на Тајној вечери, Црква понавња у светој тајни Причешћа. Са вером и љубављу све се причешћујемо "Телом и Крвљу" Христа. Наша радост је велика зато што Светим Причешћем, свештеник нам даје вино и хлеб, као што је некада Христос дао својим ученицима. Тог светог тренутка ми добијамо благослов и благодат Божију.

12.11.4.





12.11.5Учимо речи.
Дијалог: разумни разговор.
Свето Причешће: примање Тела и Крви Христове, живот са Христом.



Како се Причешћујемо:
✓ Живимо у миру са друговима и Богом
✓ Постимо
✓ Чекамо са смирењем ред наш
✓ Приступајући Светом Причешћу говоримо своје име
✓ Захвањујемо се Богу за Свето Причешће остајемо у љубави са друговима и Богом

Налазимо пет речи из лекције.

12.11.6
.



Радни лист 2.

12.11.7.

Господ мој и Бог мој !



12.11.8Те вечери када су ученици Христови сазнали од жене Мироносице радосну вест о Васкрсењу Спаситеља, Господ се јавио. Уплашени, затворених врата и прозора куће разговарали о Васкрснењу Господа. Тог тренутка Христос се испред њих јавио и рекао: "Мир вама"! Радост и узбуђење Ученика била је велика, њихова вера поново је постала јака, јер је Учитељ васкрсао као што им је обећао.

Један од ученика, Тома није био тамо кад дође Исус. Када су му ученици са радошћу пренели радосну вест о Учитељевом јављању, он им не поверова и рече:
- Док не видим на рукама Његовим рана од клина, и не метнем прста свог у ране од клина, и не метнем руке своје у ребра Његова, нећу веровати!

И после осам дана Господ се опет јави на исти начин и опет беху ученици Његови унутра, и Тома с њима. Дакле, дође Исус кад беху врата затворена, и стаде међу њима и рече Мир вам и приближивши се Томи рече:
- Пружи прст свој овде и види руке моје и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран!
Тада Тома позна Исуса и потресно рече: Господ мој и Бог мој!
Исус му рече:
-Пошто ме виде веровао си; благо онима који не видеше и вероваше!
После овог сусрета са Исусом Апостол Тома од неверства постаје ватрени проповедник Речи Божје која је стигла до далеке Индије. На крају мученички је пострадао за Христа.


12.11.9Размишљам и пишем







1. Шта је изазвало неверство код Апостола Томе?


......................................................................................................................................

2. Како је реаговао Апостол када је угледао опет Христа?


......................................................................................................................................

3. Објасни последњу реченицу говора Христа ''благо онима који не видеше и вероваше''.


.......................................................................................................................................