30Већ петнаесту годину за редом, другог дана празника Свете Тројице или Духова одржавају се Литије у нишкобањском насељу Никола Тесла. И ове године одслужена је Света Литургија Јована Златоустог којом је, са благословом старешине Храма Светих Козме и Дамјана протонамесника Дејана Милошевића, началствовао протојереј у пензији Радован Петровић уз саслужење још четворице свештеника. На жалост Свету Литургију није служио епископ нишки др. Јован из оправданих разлога али се зато надамо и припремамо за његов долазак 14.јула када Православна Црква прославља Свете лекаре Козму и Дамјана,што је уједно слава овога Храма.
Учешће у Светој Литургији и Литији узела су и деца из оближње школе. У великом броју народа кренула је Литија кроз насеље Никола Тесла.Певани су тропари Духова, Светих чудотвораца Козме и Дамјана као и тропар часном и животворном Крсту Господњем: "Спаси Господе народ Свој и благослови наслеђе Своје, даруј победу свим Православним Хришћанима над њиховим противницима и сачувај Крстом Твојим народ Твој". По доласку у црквену порту Литија се зауставила испред заветног храста где је пресечен и освећен славски колач и жито. У једном тренутку зачуо се глас деце која су побожно певала: "Господе помилуј". Након ломљења колача и кропљења освештаном водом уследило је послужење за ученике веронауке а домаћин славе је окупљени народ позвао на трпезу љубави. У овогодишњој Духовској Литији учешће је узео и директор ОШ"Иван Горан Ковачић" из Нишке Бање господин Стеван Тричковић.
Општи је утисак да је ове године било много више народа и деце него ли протеклих година што говори да се народ полако враћа својој Вери и Цркви. Ово је само један од начина на који се деца уче својој Православној вери и побожности. Ех када би овако било у свим школама и парохијама епархије нишке. Овога пута по благослову надлежног свештеника парохије Никола Тесла, а ради духовне користи, објављујемо неколико фотографија са часова веронауке одржаних ранијих година и фотографије на којима се виде ученици верске наставе како присуствују Архијерејским Литургијама служеним у скорије време.