5  
Свети Великомученик Пантелејмон прослављен је у храму Светог Пантелејмона у Нишу Светом архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније у недељу, 9. августа 2020. године.

Владику Арсенија је у порти храма дочекало братство овог Светог храма на челу са старешином протојерејем Небојшом Вујићем, свештенослужитељима Епархије нишке, појцима и другим трудбеницима при храму Светог Пантелејмона, као и бројни верни народ, пристигао и из других нишких парохија.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Рафаило Голушин, игуман манастира Височка Ржана, протојереј-ставрофор Јован Илић, парох трећи при храму Светог Пантелејмона у Нишу, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Зоран Филиповић, старешина храма Светог Николаја Мирликијског у Нишу, протојереј Иван Цветковић, старешина храма Свете Петке у Нишу, протонамесник Мирослав Бошњак, парох осми при Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу, протођакон Далибор Мидић, парохијски ђакон при храму Светог Пантелејмона и архивист Епархије нишке и ђакон Ђорђе Филиповић, секретар Епископа нишког.

Са десне певнице одговарало је десетак појаца Епархије нишке, као и верни народ, који један од најстаријих нишких храмова испуњава на свакој Литургији, а у посебно великом броју окупља се на заједничкој молитви на дан храмовне славе, сваког 9. августа.

Светој Чаши приступио је велики број верника, који се постом и молитвом припремао за причешће Светим Тајнама.

Посебна духовна радост у храму завладала је када је на почетку Свете Евхаристије у чин чтеца рукопроизведен је господин Гаврило Станковић, да би затим у току Свете Литургије у чин ђакона био рукоположен ипођакон Ђорђе Стевановић.

Након заамвоне молитве Владика Арсеније освештао је славске дарове и пререзао славски колач, који је ове године припремила госпођа Данијела Крстић са породицом, а потом је окупљени верни народ поучио надахнутом беседом о данашњем празнику, рекавши да смо сви ми "наследници тих апостола, првих Хришћана, који су страдали за Христа и одржали своју веру, који су себе као живо камење узидали у Цркву".

„И ми смо то живо камење које чини Цркву Христову" истакао је Преосвећени и додао да "Црква Христова нису зидине, нису само храмови, нису објекти, није институција, није администрација и све што прати наш црквени живот.“

„Црква смо сви ми, драга браћо и сестре. Често пута чујемо како новинари кажу да Црква и њени верници прослављају неки празник...Црква и верници су једно исто - неодвојиво!“ истакао је Владика Арсеније.

"Живу Христову Цркву чинимо ми овде сабрани на Светој Литургији" закључио је Владика у својој беседи поучивши их о дивном Божијем угоднику Светом Великомученику и Исцелитељу Пантелејмону чији спомен данас вршимо.

На крају своје беседе Владика се захвалио свим добротворима и приложницима овог Светог храма, а онима који су показали нарoчиту љубав у протеклих годину дана према својој Цркви, а посебно помажући храм Светог Пантелејмона, Епископ нишки Арсеније уручио је Архијерејске грамате.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ




За показану љубав према Светој Мајци Цркви и несебичну помоћ при изградњи храма Светог Пантелејмона у Нишу, Архијерејска грамата додељена је господину Братимиру Васиљевићу, председнику ГО Пантелеј, а исте грамате а показану љубав према Светој Мајци Цркви и несебичну помоћ пруженој храму Светог Пантелејмона у Нишу, додељене су и Трећој бригади Копнене Војске Србије, ЈГП Дирекцији за изградњу Града Ниша, господину Владимиру Крстићу, власнику фирме "Херба Маркет Д.О.О" из Ниша, господину Игору Стојановићу, власнику фирме "Победа Плус" из Ниша, господину Срђану Миленовићу, власнику фирме "Пут-инжењеринг" из Ниша и господину Александру Томовићу, власнику фирме "Инстал Електрик".

Након уручења грамата окупљенима се кратко обратио и председник Општине Пантелеј господин Братимир Васиљевић, који је честитао празник својим суграђанима и изразио наду да ће будући сазив општинских власти још више помагати Цркву.

Заједничарење је затим настављено на трпези љубави, коју је брижљиво припремило братство храма Светог Пантелејмона.

Радио Глас је реализовало директан видео пренос Евхаристијског сабрања путем своје Фејсбук странице.
ИЗВОР:Радио Глас
{oziogallery 2283}