vecepoezije„Ко хоће да буде хришћанин, треба најпре да постане песник!“
Св. Порфирије Кавсокаливит


Синоћ је у оквиру предавања која редовно одржава Православни богомољачки мисионарски Преп. Симеона Мироточивог из Лесковца, а у организацији Кола српских сестара истог центра, приређено вече религиозне поезије у конаку саборне лесковачке цркве. Са темом „Поезија уздиже дух до Неба“ лесковачки стихоклепци су под црквеним кровом и благословом улепшали вече свим љубитељима овакве врсте уметности. Први пут, на овакав начин, у Лесковцу је световна поезија била одевена у религиозно рухо. Велику духовну радост су ученици Средње музичке школе Станислав Бинички из Лесковца приредили свима присутнима тиме што су својим свирањем на клавиру и гитари обогатили и употпунили овај духовно-уметнички догађај.

На самом почетку ове лепе вечери, старешина Мисионарског центра, јереј мр Љубиша Костић, је подсетио сабрани скуп, кога су сачињавали многи песници и књижевници, дакле, не само литургијски верници, на стару светоотачку мисао по којој је Господ Бог Створитељ и Сведржитељ, управо, први и Архи-поета. Господ је Архи-поетам, у алегоријском смислу, зато што и сâм појам „поезија“ потиче од грчког глагола „ποιῶ“ који управо значи: створити, (у)чинити, направити.

Отац Љубиша је такође искористио прилику да подсети све присутне на велелепност црквених песама, химни, стихира, тропара и кондака којима обилује наше православно богослужење. Служба божија је управо место где се преплићу сва висина, дубина и ширина молитвеног, поетског и догматског надахућа наше Цркве.

Иначе, испред Мисионарског центра, отац Љубиша сваког петка с почетом у 18:00 ч одражва „Духовне вечери“у конаку Саборне цркве са различитим духовним садржајима из наше богате православне ризнице, док се редовна предавања, тематског карактера одржавају сваке друге суботе.

О недељи св. Григорија Паламе, 2014. лета Господњег.