У првим јутарњим сатима народ је почео да долази у храм Преподобне Параскеве да прими благодат Светога Духа. Литургији је са почетком у 7 часова началствовао парох први јереј Марјан Ристић уз саслужење јереја Саше Димитријевића. Верном народу обратио се јереј Марјан поучивши их о значењу празника и позвавши их да активније учествују у живот Цркве. По већ устаљеном обичају на „Пресвету“, како је у народу познат празник Тројице, после вечерње службе обављен је заједнички мали помен за све наше ближње упокојене у нади на Живот Вечни. По сведочанству старијих мештана овакав обичај практикује се у рударској цркви негде од краја Другог светског рата.
RudarePedesetnicaДуховски понедељак прославља се и као Литија села Рудара. На Св. Литургији Заједничкој Чаши приступила су најпре деца а потом и остали верни народ. После опхода око храма литија је кренула кроз село до Крста где је освећена вода, прочитане литијске молитве и пререзан колач. Иако нас је на молитви било бројчано мало, похвално је што су се мештани својски потрудили и уредили сам крст и парк око крста. На Духовски уторак Литургију је служио јереј Марјан Ристић а певницу је водио ученик богословије Милош Ђорђевић.
На празник Светог цара Константина и царице Јелене након Свете Литургије били смо удостојени доласком малишана 1. до 4. разреда ОШ „Стојан Љубић“ из Косанчића. Њима се обратио јереј Саша Димитријевић и објаснио им значај и историју храма.