BelotinacObnova          Узвишени циљеви обнове наших Светиња, цркава и манастира, отривају се у томе што та наша Света места треба да постану духовна средишта која ће са ослонцем на прошлост имати задатак да нам осветљавају и граде пут у нове Богом благословене векове.

         На дан Светог апостола Симона Зилота а одмах по ”летњем” Светом Николи – сеоској литији, у понедељак 23. маја 2016. године, започели су грађевински радови на санацији и адаптацији парохијског дома при храму Светог Романа у Белотинцу. Радови ће бити извођени према пројекту који је израдио архитекта Миодраг Ристић из атељеа ”Мегарон” из Ниша. Централни део тих радова представља адаптација поткровља парохијског дома са циљем да се тај простор оспособи за адекватан стан за надлежног свештеника (уместо досадашњег тескобног, незавршеног и импровизованог простора у приземљу). Грађевинске активности које ће се изводити подразумевају и санацију кровне конструкције, затим постављање олука, зидање преградних зидова, уградњу гелендера на степеништу и терасама итд, што све треба, између осталог, да допринесе и лепшем изгледу амбијента црквеног дворишта и импресивнијем утиску, заједно са храмом, овог Светог места у целини.

         Обнова и доградња парохијског дома при храму Светог Романа у Белотинцу превасходно је потпомогнута донацијом Министарства правде – Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама. Али, очекујемо и надамо се да ће се у грађевинским активностима укључити и активирати и друге локалне институције, фирме и појединци, како то заправо и предвиђа план и идеја горепоменутог Министарства. Много мудрости и благословених порука крије у себи стара изрека: „Ко Цркви даје – Богу позајмљује, а Бог никоме дужан не остаје“. Надамо се да ће поједини православни хришћани овог краја потпуно јасно и добронамерно разумети благословени позив управо цитиране изреке те се одазвати и укључити у започете грађевинске радове.

         Обнова парохијског дома, а уопштено говорећи и осталих објеката (капије, звоника, стаза итд.) у дворишту цркве Светог Романа тј. у том Светом месту, ишла би много брже када би већина парохијана схватила значај започетих грађевинских активности и укључила се у текуће радове. Изграђујући и обнављајући Свето место – ми духовно изграђујемо и обнављамо себе! Даће Бог да се у љубави и слози увек удружујемо и наше Светиње обнављамо и чувамо да би и оне нас сачувале и пут у Богом благословену будућност нам изградиле. Амин!