IMG b8c35bcaad80eb3d405c8730b0ea9710 V 1
Представници Републичког Завода за заштиту споменика кулутуре предали су јуче старeшини нишког Саборног храма, протојереју-ставрофору Бранку Цинцаревићу, конзерваторски обрађене престоне иконе са иконостаса Храма Светих Архистратига.
Укупно су обрађене 62 иконе, од којих неке, као што су престоне иконе Христоса и Богородице датирају из 1814. године, из времена пре завршетка Храма. Њихова рестаурација је трајала годину дана.

У сусрет јубилеју 200 година од изградње овог храма, који ће бити обележен следеће године, Епархијски управни одбор Епархије нишке донео је одлуку о рестаурацији и конзервацији иконостаса и икона у Малом храму.
Град Ниш је подржао овај пројекат који је поверен Републичком Заводу за заштиту споменика културе и професору Францу Цурку, рестауратору и музејском саветнику из Ниша.

Поводом јубилеја, очекује се да ускоро из штампе изађе и монографија „Саборна црква у Нишу“ коју је, са благословом Његове Светости Патријарха Г. Српског Иринеја, написао историчар уметности и археолог др Миша Ракоција. Монографија је посвећена историји нишке Епархије од четвртог до двадесет првог века.
 
{oziogallery 1699}