DSC 0026

У четвртак, 22. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао је последовањем светих и спасоносних страдања Господа Исуса Христа у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

Преосвећени Епископ је јутрење Великог Петка служио уз саслужење свештенства Саборног храма, који су по реду узимали учешћа у читању Дванаест Страдалних Јеванђеља, која представљају централни елемент овог богослужења, и која слушајући свако од присутних још једном бива уведен у страшни догађај Страдања Христовог, почевши од Христовог обраћања ученицима након Тајне Вечере и Јудиног издајства, па све до осуде на смрт распећем.

У типиком прописано време, уз појање првог тропара 15. антифона, између петог и шестог Јеванђеља, Преосвећени Владика је до средине храма изнео Часни Крст, који је потом украшен, и коме сви верни могу да се поклоне, благодарећи Богу и сећајући се Његове неисказане љубави према нама, будући да је због нас и нашег спасења изволео да страда на крсном дрвету.

Овим богослужењем отпочет је дневни круг богослужења Великог Петка, Дана радосне туге, у коме се сећамо и проживљавамо сва страдања Господња, али и Победе која следи.

 
{oziogallery 2705}