С благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у недељу, 4. јуна 2023. године, у Нишу је отпочео Међународни фестивал хорске духовне музике „Музички едикт“, који ће трајати до 7. јуна 2023. Иначе, овај фестивал је бијеналног карактера и увек почиње на празник Силаска Светог Духа на Апостоле, славу нишке Саборне цркве.  

На фестивалу ће се представити 17 хорова из дванаест земаља: Шпаније, Италије, Немачке, Израела, Румуније, Црне Горе, Индије, Ватикана, Републике Српске, Пољске, Северне Македоније и земље домаћина.

Организатор фестивала је Епархија нишка, Град Ниш и Нишка певачка црквена дружина „Бранко“.

Пријатељи фестивала су Министарство културе и Министарство правде - Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама.

На самом почетку прве вечери фестивала, у име Преосвећеног Епископа нишког г. Арсенија публици се обратио старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, који је упутио поруку толеранције у којој се налази мото фестивала „Све што дише нека хвали Господа“.

Фестивал је потом отворила градоначелница Града Ниша госпођа Драгана Сотировски, која је рекла следеће: „Сваки језик носи са собом и посебан ритам, међународни фестивал „Музички едикт“ са собом нам зато доноси сво богатство духовне музике која је пријатан и користан лек за сваког човека, пратилац на сваком месту да би зачинила наш рад, наше постојање, као што је со потребна сваком јелу. Зар музика није силнија и снажнија што је ближа тихом гласу? Вратимо се певању, а не комерционалној производњи и конзумацији, без свести о порукама које та комерцијализација са собом носи“.

Отварању фестивала су присуствовали: Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, председник Скупштине Града Ниша господин Бобан Џунић, државни секретар Министарства културе господин Миодраг Ивановић, представник Министарства правде – Управе за сарадњу са црквама и верским  заједницама господин Марко Николић, господин Дарио Отеро, заменик амбасадора Краљевине Шпаније, Преузвишени Бискуп, господин Париташ Кенинг, Владика Англиканске цркве у Калкути, за Северну Индију, Монсињор падре Салвадор Агуилера Лопезпредставник Ватикана, игуманија манастира Раваница мати Марија са сестрама, представници Војске Србије, Школске управе Ниш, културе и осталих јавних институција.

Фестивал је својим наступом отворио Дечије-омладински хор НЦПД „Бранко“, под дигирентским вођством Јоване Микић. Затим је наступио Дечачки хор катедрале у Толеду из Шпаније, којим руководи Хозе Мануел Мартин-Делгадо Санчез.

Наступ Хора цркве Светог Спиридона из Трста изазвао је посебну пажњу публике. Чине га професионални певачи десет различитих националности, а хором диригује Ана Каира.

На подијуму под отвореним небом смењивали су хор за хором, а након гостију из Италије наступао је Хор Маестрини Факултета уметности Универзитета у Нишу, којим диригује Ивана Мировић. Њхов наступ је само потврдио да се Фестивал одржава у граду који има богату хорску традицију, традицију која се брижљиво негује деценијама.

Прво фестивалско вече завршило се спектакуларно за љубитеље музике, извођењем  Бетовенове „Фантазије за клавир, хор и оркестар“, коју су здружено извели  Филхармонија Републике Северне Македоније са диригентом Хаџи Јаковом Милутиновићем, оперским певачима мр Катарином Симоновић Иванковић, Маријаном Радосављевић, Александром Ристић, мр Сашом Арсенковим, Николом Стаменковићем и Лазаром Лазаревићем.

Солиста на клавиру био је мр Андреј Цинцаревић, који је премијерно представио клавир врхунских перформанси „Бехштајн“, из концертне серије Д-модел 282, који остаје у власништву Епархије нишке.

Додељена је и награда која носи име Милана Мандића, истакнутог члана НЦПД „Бранко“, који је упокојио пре три године.

Награда се додељује за изузетан осећај за хорско певање, а овогодишњи добитник овог признања је Римон Камарија, диригент Катедралног хора цркве Светог Апостола Јакова у Јерусалиму.

Пре уручења награде приказан је кратак филм о Милану Мандићу.

 

На извештају благодаримо господину Здравку Стојнићу, представнику за медије НЦПД "Бранко" и фестивала "Музички Едикт"