Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, од 4. до 7. јуна у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле, Светосавском дому и на платоу испред Светосавског дома, одржан је осми по реду Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“.

Четврто, завршно фестивалско вече, одржано је 7. јуна 2023. године у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу, пуном љубитеља хорске духовне музике.

Завршној вечери су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, амбасадор Републике Пољске у Србији, Његова екселенција Рафаел Перл, Велечасни дон Марко Трошт, свештенство, представници Војске Србије, сестринство Манастира Раваница и личности из културе и других јавних институција.

Последње фестивалско вече је отворило Српско певачко друштво „Богољубље“ из Добоја (Република Српска), којим је дириговала Љубица Тимановић.

Следећи су се публици представити Лесковачка црквено-певачка дружина „Бранко“, предвођени диригентом Мирољубом Цветковићем.

Вече се наставило наступом Хора Варшавског универзитета (Пољска), који предводи Ирина Богданович.

Гости из Северне Македоније, хор „Свети Климент Охридски“ из Скопља, којим диригује Панче Јосифов, наступили су претпоследњи.

На крају је наступио хор домаћин - Нишка црквено-певачка дружина „Бранко“, са својим диригентом Саром Цинцаревић.

Међународни фестивал хорске духовне музике, затворио је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније.

Организатори фестивала су Епархија нишка, Град Ниш и Нишка црквено-певачка „Бранко“.

Овогодишњи пријатељи фестивала били су Министарство културе и Министарство правде - Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Током четири фестивалске вечери, публика у комплексу Саборне цркве имала је прилику да чује разноврстан музички програм у извођењу седамнаест хорова из дванаест земаља, Србије и иностранства, као и домаћина - Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“.

Хорови из Србије, Шпаније, Италије, Немачке, Палестине, Индије, Румуније, Црне Горе, Ватикана, Републике Српске, Пољске и Северне Македоније представили су своју духовну и световну националну традицију.

 

На извештају благодаримо господину Здравку Стојнићу.