DSC 0062
Oве године молитвено прослављамо сто година од упокојења великог Божијег угодника, Светитеља Нектарија Егинског Чудотворца, а Епархија нишка је литургијски прославила празник Обретења моштију Светог Нектарија Егинског, у четвртак, 3. септембра 2020. године.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније у храму Свете Преподобномученице Параскеве у Нишу.

Преосвећеном Владики саслуживали су јеромонах Евгеније (Пилиповић), сабрат манастира Раковца на Фрушкој Гори, протојереј Светислав Петровић, старешина храма Светог Луке у Нишу, протојереј Иван Цветковић, старешина храма Свете Преподобномученице Параскеве у Нишу и домаћин славе, протојереј Дејан Јовановић, парох други при овом храму, ђакон Ђорђе Филиповић и ђакон Предраг Пипрески.

Молитвено учешће у Светој Евхаристији узео је благочестиви народ парохије при храму дивне Божије угоднице и многовољене у српском народу Свете Петке.

Благољепију Свете Литургије допринело је како појање десне појнице, тако и једногласно одговарање верних.

Надахнуту беседу о Светом Нектарију Егинском Чудотворцу, Светитељу "нашег времена", по благослову Владике Арсенија, произнео је протојереј Иван Цветковић, који је истакао да нас управо овакви Божији угодници, какав је Свети Нектарије, подсећају да је Црква и данас жива као што је то била у првим вековима Хришћанства.

Светој Чаши приступио је велики број присутних и причестио се Телом и Крвљу Христовом, а на велику радост верних отац Иван Цветковић даривао је иконице са ликом Светог Нектарија, најпре причесницима, а потом и осталом верном народу.

Након замвоне молитве Владика Арсеније благословио је верни народ, честитајући им празник.

Љубављу братства храма, након Евхаристијског сабрања, приређена је трпеза љубави за све присутне.

ИЗВОР: Радио Глас

{oziogallery 2306}