DSC 0075           У навечерје празника Светих цара Константина и царице Јелене - градске славе Ниша и храмовне славе једног од највећих нишких храмова, који је подигнут у славу и част овим дивним Божијим угодницима, у уторак, 2. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, служио је свечано празнично бденије у овом Светом храму.
        Преосвећеном Владики саслуживали су протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина нишког Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле, протојереј-ставрофор Живорад Маринковић, парох при храму Светог Пантелејмона у Нишу, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, јеромонах Нектарије (Ђурић), протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић.
        Прослава славе започела је скромније него ранијих година. Скромније ће бити прослављена и на дан празника у среду, 3. јуна 2020. године, због мера заштите од Корона вируса Ковид 19, које су и даље на снази. Но упркос околностима, по традицији, прослава градске и храмовне славе започела је торжествено, узношењем молитве, у присуству бројног верног народа, међу којима је и велики број представника културног и јавног живота Града Ниша.
       Благољепији празничног бденија допринели су, такође по традицији, најбољи појци Православне Епархије нишке.
       Изостала је традиционална литија, али је на крају бденија испоштован обичај предаје лабарума првом човеку Града Ниша, који је сваке године домаћин славе. Владика Арсеније предао је свечано лабарум градоначелнику Ниша господину Дарку Булатовићу, а затим се пригодним словом обратио верном народу.
        Владика Арсеније је градоначелнику Ниша и свим Нишлијама честитао крсну славу града - "славу свих нас који овде живимо".
"На лабаруму је изображен Христов монограм, име Христово, Крст Христов, који јесте знак победе живота над смрћу" рекао је Владика Арсеније у свом обраћању.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ

     
       
  Уследило је обраћање и господина Дарка Булатовића.

ГРАДОНАЧЕЛНИК НИША ГОСПОДИН ДАРКО БУЛАТОВИЋ

     

       Света архијерејска Литургија, коју ће служити Преосвећени Епископ нишки Г. Г. Арсеније, биће служена у овом храму на дан празника, у среду, 3. јуна 2020. године, од 9 сати, а Радио Глас ће реализовати директан видео пренос Свете Службе на Својој Фејсбук страници.
{oziogallery 2239}