659594На дан када Српска Православна Црква молитвено прославља Светог Великомученика Прокопија, у уторак, 21. јула 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г.  Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу, поводом храмовне, али и славе града на обали реке Топлице.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протосинђел Мардарије Ковачевић, јеромонах Атанасије Марковић, настојатељ свете обитељи манастира у Ајдановцу, протојереј-ставрофор Слободан Петровић, архијерејски намесник топлички, јереј Драган Јевтић, парох други куршумлијски, протођакон Стеван Кричка и ђакон Никола Ераковић.

Благољепију Свете Службе допринело је и одговарање хора цркве Светог Прокопија.

Надахнуту беседу произнео је Владика Арсеније, у којој нас је подсетио на значај дивних Божјих угодника, какав је и Свети Прокопије и о ономе што нас они, сведочећи својим животом и вером
у Васкрслог Господа, уче до дана данашњег.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ



После заамвоне молитве, освештени су славски дарови и пререзан славски колач. Овогодишњи колачар био је господин Никола Копривица, начелник Градске управе, а ову лепу дужност на себе је за идућу годину преузео господин Лазар Милентијевић, млади прокупачки архитекта.

Светој Евхаристији присуствовали су и начелник Топличког управног округа господин Милан Аранђеловић, градоначелник Прокупља господин Александар Симоновић и предстваници Војске Србије и полиције, као и представници других прокупачких инститиција и верни народ топличког краја, који је дошао да са својим Архијерејем и свештенослужитељима топличког намесништва узнесе молитве Господу и свом небеском заштитнику Светом Прокопију.

Након Свете Литургије у порти једног од два најстарија храма на територији Србије под окриљем наше Цркве, додељене су Плакете и Похвалнице Светог Прокопија.
Како је раније одлучено на Организационом одбору за обележавање градске славе, Плакета Светог Прокопија за 2020. годину додељена је протојереју-ставрофору Слободану Петровићу, који је у граду Прокупљу познат као узор свештеничког чина, омиљен и уважаван од стране верника, добар пастир Цркве Светосавске, који је дао немерљив допринос духовном и црквено-градитељском развоју Прокупчана.

Похвалнице Светог Прокопија ове године су добили Народна библиотека „Раде Драинац“, најстарија установа културе у Топличком округу, књижевник Сибин Шовић, дугогодишњи професор српског језика, који је објавио око 30 књижевних дела и волонтери Црвеног крста Прокупље, за њихов дугогодишњи и несебичан рад, како је наведено у образложењу похвалнице.
Радио Глас је у сарадњи са братством храма Светог Прокопија и уз велики труд и љубав господина Ненада Гиздавића, реализовао директан видео пренос Свете Литургије на својој Фејсбук страници.
ИЗВОР:Радио Глас
{oziogallery 2271}