DSC 0093

У понедељак, 14. фебруара 2022. године, у навечерје празника Сретења, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније присуствовао је свечаном обележавању 25. годишњице постојања прокупачког црквеног хора.

Након празничне вечерње службе, уследила је свечана академија посвећена овом јубилеју. Појци прокупачке црквено певачке дружине показали су своје музичко умеће кроз извођење више црквених и родољубивих песама, а посебну част указало је и учешће црквеног хора "Свети краљ Владислав" из Дворова, из Републике Српске, чији су млади чланови изазвали одушевљење публике.
 
Млади хористи из Дворова били су део делегације из Републике Српске, коју су предводили протојереј Ненад Ђурић, старешина храма Светог Прокопија у Дворовима код Бијељине, његов сабрат, протојереј Јован Ивановић, као и председник црквене општине Дворови, господин Миленко Зупур. Такође, присутан је био и председник општине Богатић, господин Милан Дамњановић, заједно са својим сарадницима. Благодарећи Граду Прокупљу, целокупна свечаност је била на високом ниову, будући да је овај јубилеј значајан не само за сам хор и прокупачки храм, већ и за целокупно Прокупље и Топлицу.

У току програма, пре него што су гостујући појци из Дворова изашли на сцену, премијерно је приказан кратки документарни филм, посвећен прокупачком црквеном хору.

На крају академије, Преосвећени Владика је хор "Свети Прокопије" из Прокупља одликовао орденом Светог Романа Ђунишког другог степена, за приказану љубав према Цркви и 25 година неговања традиције духовне музике. У име хора, одличје је примила Сања Стојковић Антовић, професор музике и диригент.

{oziogallery 2659}