CrkvaSvArhangelaPridvoricaЦрква Св. Арханђела Гаврила налази се на засеченој падини југоисточно од села Придворица. Саграђена је на старом црквишту око 1895. године а освећена 26. септембра 1899. године од епископа нишког Господина Никанора за владе краља Александра I Обреновића, како је забележено на мермерној плочи изнад западних улазних врата. Храм Св. Арханђела Гаврила је петокуполна грађевина на чију правоугаону основу су додате три полукружне конхе засведене полукалотама. Бочне конхе су упадљиво већег распона од олтарске апсиде. По дужини црква има четири травеја. Западни травеј је најмањи, засведен полуобличастим сводом и издвојен плитким пиластрима, преузео је улогу припратеу. Наос чине три неједнака травеја надвишена куполама. Над централним простором средишњег травеја је највећа купола, док су изнад конхи две мање куполе.

CrkvaSvArhangelaPridvorica2Куполе леже на тромпама, издуженог су тамбура изнутра кружног а споља осмоугаоног, које носе лукови и полуобличасти сводови. Поткуполни простор је зналачким осмишљен надвишеним луковима, који је, заједно са издуженим тамбурима и степенасто сложеним кубичним постољима, као крајњи резултат понудиоелегантну пирамидалну силуету храма. Прозорске отворе, осим тамо где их треба очекивати, због висине храма затичемо и у горњим зонама: на апсидама (бифоре и трифоре), кубичним постољима и са сваке стране осмоугаоних тамбура. Улазна врата лучно надвишена, налазе се на западној и јужној страни. Храм је споља је окречен у бело, док су тамбури кубета од лепо сложених опека. Југозападно од цркве је једновремени звоник саграђен у истом духу. Унутрашње зидне површине су окречене у бело. Иконостас је рађен у класицистичком духу, једноставне дрвене конструкције са благо тордираним стубићима и упрошћеним капителима. Иконе за иконостас и појединачне иконе изведене су у техници уље на платну с почетка XX века. Тачне пропорције, елегантни ставови, складно сложене боје са благом превлашћу пригушене црвене и плаве, упућују на академско образовање сликара. Источно од цркве је старо гробље са фрагментованим надгобним плочама које упућују на старост локалитета. Црква Св. Арханђела Гаврила својим градитељским поступком, размерама и елегантном силуетом, саграђена је у тада, на овим просторима, преовлађујућем српско-византијском стилу као јединствен пројектански захват. Школована рука сликара урадила је иконе изузетне уметничке вредности.

Литература: М. Ракоција, Извештај о обиласку цркве Св. Арханђела Гаврила у Придворици, Документација Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Преузето из књиге МАНАСТИРИ И ЦРКВЕ ЈУЖНЕ И ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ