DSC00201
Света архијерејска Литургија на дан Св. Јована Златоустог

У древном Матејевачком манастиру Усековања главе Светог Јована Крститеља, на дан молитвеног прослављања великог оца и учитеља цркве, Светог Јована Златоустог Архиепископа Константинопољског, Преосвештени Владика и Архипастир свештене и древне Епископије нишке Господин Јован служио је свету службу Божију која је и творење руку данашњег светитеља.

beseda vladike na dan sv Jovana Zlatoustog.mp3DSC00236У беседи нашег оца и Епископа, могла се је препознати велика везаност за свештени лик и дело светог Јована Златоустог, с обзиром на године изучавања и проживљавања Његовог светог живота, а плод тог труда види се свакако у докторској дисертацији Владике Јована на тему „Богословље и Педагогика Светог Јована Златоустог“.

Својом беседом Владика је подучио и утешио не мали број сабраног света око Имена Божијег у овој светињи.  Трудећи се да DSC00243предочи лик Златоустов, Владика је истакао његова страдања и смирење током Архијерејске службе, као образац смирености и живота у Христу. Истакнута је и чињеница да је Свети Сава у Србију пренео Златоустов дух и учење, и да се кроз слово Јована Златоустог касније развијало и надграђивало богословље Цркве, у нашој земљи у минулом веку кроз дела Св. владике Николаја и аве Јустина, као и многих савремених богослова.