Света архијерејска Литургија у Цркви светог апостола Луке у Нишу на празник св. Јована Дамаскина

DSC01830На дан молитвеног помена Светог оца нашега Јована Дамаскина и Свете великомученице Варваре, Првосвештеник Епископије нишке Преосвећени Владика Јован, служио је свету Службу у Цркви светог Апостола Луке у престоном граду Нишу.
На Светој Литургији Владика је у чин Ђакона рукоположио чтеца Горана Вучковића, катихету из Ниша.
Својим Архипастирским словом Епископ је поучио народ, који се данас у великом броју сабрао у свету Цркву, да са својим оцем и Епископом, принесу Бескрвну Жртву Спаситељу, и окусе Живот са Извора бесмртности.

beseda vladike Jovana sv. Jovan Damaskin u crkvi sv. Luke Nis.mp3DSC01739Наш отац и Епископ је богонадахнутим  речима у својој  беседи говорио о светима које наша Црква данас прославља, о великој снази и љубави свете страдалнице за име Христове Варваре, и Великом оцу и учитељу Цркве, Светом Јовану Дамаскину.
Владика је нагласио значај свештеног лика Дамаскиновог за нашу Цркву, о светим службама које је свети Јован испевао Господу и Његовој Пресветој Мајци, потсетивши на његова страдања од стране иконобораца који су му одсекли десницу којом је писао свете химне и службе, и чудесно исцелење пред иконом Богомајке.
На крају свете Литургије, Владика је делио нафору и благослове верном народу Божијем.