13012018SvDositej



Дух Свете Горе и српске царске Лавре Манастира Хиландара разливао се у ноћи 12. јануараиз Епархије нишке православним светом, током Свеноћног бденија по Светогорском типику служеног у нишком Саборном храму, уочи празника Светог исповедника Доситеја Загребачког и Нишког. У овом несвакидашњем моливеном сабрању учествовали су многобројни присутни верници, а исто тако и слушаоци широм васељене који су први пут преко радио таласа црквених емитера – Радија Глас Епархије нишке и Радија Слово љубве АЕМ, имали прилику да чују величанствену свеноћну службу која је трајала дуже од осам часова.
Свеноћним бденијем по Светогорском типику и Светом Архијерејском Литургијом у Храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу, а у част Светога Доситеја који је пре мученичке кончине једно време столовао као архијереј у Нишу, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније, уз саслужење братства овог светог храма, као и многобројног свештеномонаштва и свештенства.
Узвишености саборног богослужења допринели су и Српски византијски хор „Мојсије Петровић“ и монаси из Манастира Суково, а славопој Господу и молитве у спомен Светога Доситеја, приношени на црквенословенском, грчком и другим језицима, уносили су додатну лепоту и ширину православној Светогорској духовности која се вернима на овај чудесан начин открива.
Радио Глас Православне Епархије нишке је директно, први пут преносио поменуту службу Божју, a реемитовао je братски Радио Слово љубве Архиепископије београдско – карловачке, тако да је и престони град Београд имао благослов да се Свеноћнобденије у свом изворном значењу - „будност“ - испуни до раних јутарњих сати, док су путем Интернета православни широм света даровани овим торжественим благољепијем управо преко интернет страница поменутих црквних емитера.
Свети Доситеј (Васић) је пре 105 година изабран за Епископа нишког, потом је био први Митрополит загребачки, страшно је мучен од усташа у Загребу 1941. године, после чега се упокојио у Београду од тешких последица злостављања. Свети Архијерејски Сабор га је унео у именослов Српске Православне Цркве као исповедника вере. Мошти светитеља почивају у манастиру Ваведења Преосвете Богородице у Београду.
Извор Радио Слово љубве
 
{oziogallery 1605}