IMG 6131731cf1b84b95387a262c94feff2b V

Уочи почетка Божићног поста, предвођени својим духовним Оцем и Пастиром, Његовим Преосвештенством Епископом нишким Господином Арсенијем, група верника кренула је пут Свете земље.

У периоду од 24. новембра до 01. децембра ове године, ходили су стопама нашег Господа Исуса Христа, Апостола и многих светих, али се и поклонили већини светих места Израела и Палестине, која вековима представљају уточиште и укрепљење за многе вернике.

Лепоти овог путовања је допринео и дечији хор „Бранко“ , који је посету скоро сваком манастиру увеличао својим појањем, славећи и благодарећи Бога на више језика.

Само путовање је трајало девет дана и обухватало је обилазак Израела, Палестине и краљевине Јордан. Током првих пет дана, поклоници су имали прилике да виде и поклоне се светињама манастира, који су у свести православца дубоко урезани као места, која ваља посетити барем једном за живота. На лицима поклоника се видела велика радост након целивања моштију Светог Ђорђа у древном Лоду, посете манастирима Јудејске пустиње, Поља пастира, манастиру Часног Крста, храму Пресвете Богородице, у коме се до данас чувају гроб Пресвете Богородице, као и икона Јерусалимске Богородице. Незаменљив доживљај и посебан благослов је посета храма Васкрсења Христовог, у ком се налази Гроб Господњи, Голгота, место проналаска часног Крста, као и многе друге светиње које се налазе на овом месту, а којих је не тако мали број, као и учешће на поноћној Литургији где је и заокружен смисао овог поклоничког путовања.

Поклоници су могли да виде и стару Јафу, Гору Кушања, древни Јерихон, манастир Светог Герасима, Гетсиманијски врт, гору Сион, Маслинску гору, са које се пружа најлепши поглед на Свети град, али и Витлејем, место рођења Господа Исуса Христа. Оно што посебан утисак оставља на сваког поклоника јесте и посета реци Јордану и погружавање на месту где је Свети Јован крстио Господа Исуса Христа, како би био испуњен закон и пророштво које су пророци предсказали.

Други део путовања је обухватао краљевину Јордан, где је група имала прилику да посети планину Небо, одакле је Мојсије угледао Обећану земљу, затим Мадабу, где се налази храм Светог Георгија, а у којој се чува стари мозаик, са приказом значајних места ходочашћа по Светој земљи. Даљи пут је објединио антички локалитет Петру, подигнут од стране Набатејаца, са јединственим заоставштинама старијим више од два миленијума, као и пустињу Вади Рум.

Благодарећи Богу на великој милости и могућности посете Светом Граду, а у нади за што скоријом поновном посетом Јерусалиму, у прилогу вам дајемо и један избор фотографија са овог Хаџилука.

{oziogallery 2091}