Седиште пет парохија:

Адреса: ул. Леле Поповића бр. 2; 18220 Алексинац
Старешина храма:
Тел.-факс: - 018/804-820
Е-пошта: -Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт:

aleksinac1Храм преноса моштију светог оца Николаја
     Црква датира из 1837. године, a подигнута је на иницијативу Кнеза Милоша Обреновића. Место за изградњу Цркве изабрао је митрополит београдски Петар Јовановић. Он је 26. јула 1836. године посетио Алексинац и том приликом са мештанима Алексинца одабрао погодно место за градњу храма, након чега је томе известио кнеза Милоша. То место је у народу било познато као Агино гумно или гробиште. Иако је место изабрао митрополит у народу је владало мишљење да је ипак место изабрао сам Кнез. У току изградње Кнез Милош је одредио да Црква у Алексинцу буде посвећена светом Николају, крсној Слави династије Обреновић. О овоме дознајемо из писма кнеза Милоша Доситеју Новаковићу, епископу тимочком, датираном 5. децембра 1836. године. Црква је завршена 17. новембра 1837. године.
     Црква је освећена 7. новембра 1838. године од стране епископа тимочког Доситеја Новаковића. Алексиначка Општина и грађени су обезбедили средства за израду иконостаса и живописа као и за куповину и постављање сата у звонику као и за изградњу дрвене ограде. Алексиначка Црква има три звона, мало, средње и велико. Подаци о томе су исписани на самим звонима. Ове податке је преписао прота Брана Коруновић и унео их у свој летопис алексиначке Цркве.
     Мало звоно је набављено 1839. године и оно напрсло. На њему пише „При благоверном кнезу србском Милошу Т. Обреновићу приложи ово звоно народ среза ражањског и алексиначког храму светог Николаја у Алексинцу 1839. године.“ Ово звоно је прсло и преливено је 1839. године.
     Велико звоно је набавила Општина Алексинац 1843. године и оно је 1885. године преливено и увећано. Средње звоно набављено је 1844. године и о њему нема познатих података. О самом иконостасу и живопису такође нема поузданих података. Не зна се ко их је израдио, али зна се да су уништени у Првом српско- турском рату 1876. године.
     Други иконостас и живопис израђени су после завршетка Другог српско- турског рата 1878. године. Живопис и иконостас у овом здању израдио је сликар Илија Димитријевић из Крагујевца. Трећи иконостас рађен је одмах после бугарске окупације 1915. године. Иконе су насликане 1937. године, а радио их је професор алексиначке гимназије Евгеније Лаптев.
     Садaшњи изглед иконостаса представља обнова старог из 2006. године, а рад јеМилета Илића , иконописца из Алексинца. Поред Цркве налази стари парохијски дом подигнут 1934. године. Нови парохијски дом саграђен је 2000. године, када је и освећен од стране епископа нишког Иринеја.
     У самој порти налази се споменик палим борцима у балканским ратовима 1912- 1913. и у Првом светском рату. Споменик је освећен 01. децембра 1933. године.

Прва парохија алексиначка

goran popovic aleksinacПарох: -јереј Горан Поповић

моб.: - 0668001782
Е-пошта: -
Биографија:
Јереј Горан Поповић, рођен је 9. јула 1971. године у Новом Саду, од оца Борисава и мајке Драгице. Основну школу завршио је у Крупцима, након чега уписује Српску Православну Богословију светих Кирила и Методија у Призрену. 10. септембра 1994. године ступа у брак са Александром Живановић са којом има троје деце. У ђаконски чин рукоположен је 18. септембра 1994. године у Саборном храму у Нишу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког господина Иринеја. У презвитерски чин, рукоположен је 27. септембра 1994. године у манастиру светог Романа у Ђунису. Постављен је за пароха у селу Тешица, а благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког господина Јована 2014. године бива постављен на прву алексиначку парохију. 24. октобра 2010. године одликован је правом ношења црвеног појаса.

Парохију сачињавају: 

Део Алексинца и Алексиначки рудник.

Друга парохија алексиначка

Djordje Mirkovic Aleksinac

Парох: -протонамесник Ђорђе Мирковић
моб.:
- 066/888-21-19
Е-пошта: -Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Биографија:
     Протонамесник Ђорђе Мирковић рођен је 6. новембра 1985. године у Ковину, од оца Мирољуба и мајке Љубице. Основну школу завршио је у Заблаћу, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Нишу. Уписао је Православни богословски факултет у Београду. 9. новембра 2008. године ступио је у брак са Бојаном Гавриловић, са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 4. септембра 2009. године у храму Васкрсења Христовог у Нишу. У чин свештеника рукоположен је 12. септембра 2009. године у селу Тогочевце код Лебана, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја и постављен на парохију у Лебану. Благословом епископа Иринеја, премештен је на житковачку парохију, да би 1. септембра 2013. године био премештен на другу алексиначку парохију. 1. августа 2013. године одликован је чином протонамесника. Обавља дужност администратора алексиначког архијерејског намесника.

Парохију сачињавају: 

Део Алексинца и Вакуп

Храмови при овој парохији:

Aleksinac Groblje
Храм светих Архангела Михаила и Гаврила на Алексиначком гробљу

     Цркву је подигао чувени српски прота, Алексинчанин Стеван Димитријевић. У порталу изнад улазних врата Цркве је записано: „Божијом вољом и помоћју за душе и спомен своје кћери Десанке и родитеља Мијалка и Дене, а за општу молитвену потребу и хришћанску утеху у кругу жалости и туге за нашим ближњима и милима, који на гробљу алексиначком вечити сан бораве. Подиже и украси овај храм светих Архистратига Михаила и Гаврила прота Стеван М. Димитријевић са супругом својом Јеленом. Осветио га је на службу Богу Преосвећени епископ нишки Доситеј 21. новембра 1921. године.“

Трећа парохија алексиначка

Парох: -парохија је тренутно упражњена, а опслужује је свештенство Алексинца.
моб.:

Е-пошта: -
Биографија:садасд

Парохију сачињавају: 

Део Алексинца и насеља Краљево и Суботинац.

Храмови при овој парохији: 
Subotinac

Храм Храм светог Пророка Илије у Суботинцу 
     Храм је освећен 1856. године, али је због дотрајалости срушен 1936. године када је саграђена и освећена нова црква, у време свештеника Николе Стојчића. 

Kraljevo

Храм Св. Великомученика Пантелејмона у Краљеву
     Храм датира из 1936. године, у време пароха Николе Стојичића. Освећена је 2000. године руком епископа нишког Иринеја. Поред новијег грама налази се мања Црква светих Апостола Петра и Павла непознатог датума.

Капела светих Апостола Петра и Павла у Краљеву 

Kraljevo2

Четврта парохија алексиначка

Ivan Milenovic

Парох: јереј Иван Миленовић
моб.:
- 066/800-24-47
Е-пошта: -
Биографија:
     Јереј Иван Миленовић рођен је 29. маја 1989. године у Алексинцу, од оца Живорада и мајке Слађане. Основну школу завршио је у Гредетину код Алексинца, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Нишу. Уписао је Православни богословски факултет у Београду. 8. маја 2011. године ступио је у брак са Виолетом Михајловић, са којом има сина Луку. Рукоположен је у ђаконски чин 13. новембра 2011. године у Бошњацу. У чин свештеника рукоположен је 20. новембра 2011. године у Саборном храму у Алексинцу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја и постављен на парохију у Алексинцу. Обавља дужност старешине ЦО алексиначке.

Парохију сачињавају: 

Део Алексинца, Глоговица и Алексиначки Бујмир.

Пета парохија алексиначка

Borisav Nedeljkovic

Парох: -протојереј Борисав Недељковић 
моб.:
- 064/525-49-33
Е-пошта: -

Биографија:
     Протојереј Борисав Недељковић рођен је 13. јуна 1952. године у Клајићу код Лебана, од оца Радивоја и мајке Стојане. Основну школу завршио је у Клајићу, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Призрену. 11. маја 1975. године ступио је у брак са Златом Стошић, са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 23. јуна 1975. године у Саборном храму у Нишу. У чин свештеника рукоположен је 24. јуна 1975. године у Саборном храму у Нишу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја и постављен на парохију у Суботинцу код Алексинца. 1977. године премештен је на алексиначку парохију.

Парохију сачињавају: 

Део Алексинца
Храмови при овој парохији:
GlogovicaХрам Свете Тројице у Глоговици
     Црква је подигнута 1880. године, у време епископа нишког Никанора, који је и осветио. Ова светиња је спомен храм жртвана српско-турских ратова 1876. године. По предању у Цркви се на десној страни налази костурница са костима, српских и руских војника.

 

 

BujmirХрам светог Јована Крститеља у Алексиначком Бујмиру
     Црква је подигнута 1998. године. Није освећена.