slavailikrkanluk
ПРИПРЕМА ЗА ЈАВНИ ЧАС

С  Л А В А


Назив школе: Иван Горан Ковачић
Место: Нишка бања
Наставник: Кристина Костић
Предмет: Верска настава
Одељење: VIII1,VIII2,VIII3
Наставна јединица, тема часа: Слава
Тип часа: обрада

Датум: 26.11.2015.

Циљеви часа:

1. Истицање суштинског карактера крсне славе као традиције српског народа.
2. Указивање на хришћански смисао прослављања светитеља,заштитника породице.
3. Подсећање на значај молитвеног доживљаја крсне славе у односу на стомакоугађање.




ТОК И САДРЖАЈ ЧАСА

УВОДНИ ДЕО ЧАСА (5 минута)
Кратко излагање вероучитељице о православном духу и смислу крсне славе, као и о потреби да се свако од нас запита која му је прва асоцијација када се помене појам слава: богата трпеза или молитвено обраћање светитељу кога славимо.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА И АНКЕТА (10 минута)

Ученице осмог разреда презентовале су присутнима резултате анкете коју су спровеле у Нишу. Тема анкете и главно питање било је: “Шта знаш о својој слави?“. Од 90 испитаника око 40% њих је знало делимично о животу и делу светитеља кога славе, а осталих 60% скоро да није знало ништа о својој крсној слави.

Презентација је приказана на видео-биму а састојала се од слајдова који су приказивали иконе и кратка житија светитеља који се код Срба најчешће славе.

ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА (25 минута)

На видео-биму приказан је документарни филм: “Слава“ у трајању од 22 минута у којем је на најбољи начин указано на то како данас изгледа прослављање славе, то јест, са друге стране, како би требало да прослављамо светитеља, молитвеног заступника пред Богом наше породице.

ЗАВРШНИ ДЕО ЧАСА (5 минута)

Вероучитељица је позвала све присутне ученике и колеге да понесу по један примерак брошуре о својој крсној слави, које је претходно припремила,и да однесу својим укућанима. Да као прави мисионари пренесу своје утиске са овог јавног часа и сведоче истину: да слава није, не може и не сме бити преједање и пијанчење, већ да је слава молитвено прослављање угодника Божјих, мученика и страдалника за веру Христову.