pirotvaskrsstaraВећ традиционално се на Лазареву суботу сваке године у преподневим часовима организује мала ликовна колонија у дворишту Старе цркве у Пироту. И овог пута је сунце измамило родитеље, баке и деке, да доведу своју децу у цркву, купе звончиће и придруже се радионици и цртању усршњих јаја. Сутрадан, на празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим на Св.Литургији било је много деце и младих.
На Велики петак мноштво људи тискало се у храму и дворишту храма како би на један достојанствен и узвишен начин показали своје поштовање према страдању Христовом, али и љубав према своме Господу. У Пироту верни целивају плаштаницу на којој је приказано Христово полагање у гроб али се и провлаче (“провирају”) испод плаштанице улазећи у гроб Господњи и тиме као да већ сведоче наступајуће Христово Васкрсење.
Највећи хришћански празник, Васкрсење Христово, ове године је увеличан доласком Благодатног огња из Јерусалима у наш град. Пасхално јутрење је започело управо изношењем Светог огња из олтара и Литијом око храма при чему су верни носили упаљене свеће. Након Васкршње Литургије подељена су Васкршња јаја и нови број нашег часописа “Млади православац”, а многобројни верни су понели свеће упаљене Благодатним огњем својим домовима којим су упалили кандила и унели благослов у свoје куће. Све актуелне догађаје везане за нашу цркву можете пратити на нашој интернет адреси: www.staracrkvapirot.blogspot.com.