DSC 0053

„У Свети и Велики Четвртак, како су све дивно устројили божански Оци, примајући један од другога почев од божанских Апостола, из свештених и божанских Еванђеља, предадоше нама четири ствари да празнујемо: Свештено прање (ногу); Тајну Вечеру - предавање страшних тајни; натприродну молитву; и само то издајство; пошто Јеврејска Пасха требаше по Петку да се жртвује. А беше, дакле, прикладно, установљењу следовати и истини, у томе да би се и наша Пасха жртвовала Христос, Господ наш Исус Христос, унапред као што говоре божански Оци, свршава исту са ученицима у Четвртак увече.“ ( део из Синаксара Празника)

На Велики Четвртак, 29. априла 2021. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету Литургију Светог Василија Великог која је почела Вечерњом службом Великог Четвртка у Саборном храму у Нишу.

На овом Евхаристијском сабрању Преосвећеном Владики саслуживали су протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, протојереј-ставрофор Ненад Микић, протосинђел Нектарије Ђурић, протојереј Борислав Стаменковић, протојереј Владица Савић, протођакон Стеван Кричка, јерођакон Николај Јоцић, и ђакон Ђорђе Филиповић.

„Прими ме данас, Сине Божији, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као покајани разбојник исповедам Те: сети ме се Господе, у Царству Твоме.“

{oziogallery 2456}