У четвртак, 15. фебруара 2024. године, о празнику Сретења, у Господу је уснуо велики пријатељ српског народа, професор Мићитака Сава Сузуки. Рођењем Јапанац, а избором Србин, професор Сузуки оставио је велики траг у области науке, како у Србији, тако и у родном Јапану.

Мићитака Сузуки рођен је 18. октобра 1950 године у Окајами, главном граду истоимене јапанске префектуре, области познатој као "сунчана земља". Ту одраста и стиче високо образовање, а као студент по први пут се сусреће са православном културом у Русији. Дубоки утисак који је на њега оставило руско хришћанско наслеђе подстакао га је да свој научни рад посвети изучавању средњовековног иконописа и византијске уметности.

На специјализацију касније долази у Србију, у Београд, код професора Војислава Ђурића. Тада полако упознаје и наслеђе златног српског средњовековља, које га је посебно заокупило. Упознавање бисера наше културе је и довело до саживљавања са нашим народом, као и до његовог уласка у православну веру у Хиландару, сада већ давне 2001. године.

Везаност за Хиландар делатно је показао још 1995. године, кроз превођење на јапански језик монографије о нашој Царској лаври, дело професора Димитрија Богдановића, Дејана Медаковића и поменутог Војислава Ђурића.

Професор Сузуки је такође помагао и успостављање и одржавање односа Универзитета у Београду и Окајами, као и сарадњу по питању организације боравка наших студената у Јапану. Један од великих корака на том путу је било и оснивање Друштва пријатеља Универзитета Окајама у Београду 2014. године.

Велика средства су, захваљујући професоровом труду и залагању, стигла из Јапана за потребе обнове више светиња на југу Србије. На територији Епархије нишке тако су рестаурирани древни иконописи манастира Светог Јована Крститеља у Јашуњи и храма Вазнесења Господњег у заплањском селу Велики Крчимир, уз сарадњу многих еминентних стручњака српске академске сцене, попут академика Гојка Суботића и Миодрага Бате Марковића.

Мићитака Сава Сузуки је за многе подвиге од стране своје друге домовине, како је називао Србију, одликован Орденом српске заставе трећег степена, за "заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Јапана".

Православна Епархија нишка овом приликом изражава најдубље саучешће породици и пријатељима новоупокојеног професора Сузукија, који је својим добрим делима задужио наш народ, молећи се такође и за његово спасење и наслеђе Царства Небеског, коме је кроз свој племенити рад и стремио.