DSC 0069sm
На празник Вазнесења Христовог, 17. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Белој Паланци.

Саслуживали су протојереј- ставрофор Христивоје Николић, протојереј- ставрофор Мирољуб Стојановић, јереј Ненад Стојановић, јереј Славиша Смиљић, јереј Душко Видачић, јереј Бобан Димитријевић, јереј Милош Живић, протођакон Стеван Кричка, јерођакон Нектарије Ђурић и гост из Крушевачке епархије ђакон Милан Здравковић.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније произнео је надахнуту беседу након литије и сечења славског колача. Владика је подсетио да Вазнесење Христово означава крај Његове спаситељске богочовечанске мисије, нарочито истичући да је данашњи празник важан зато што показује пут којим ћемо поћи.

„А тим путем можемо поћи само ако будемо испуњавали речи Христове, испуњавали речи Светога Јеванђеља, живели по Светом Јеванђељу. Нису Апостоли Свети Божији, из Цркве Божије били ништа друго, него обични људи, као што смо и ми. И исте снаге, и исте силе и исти разум су имали као ми. Они су се посветили, можемо и ми да се посветимо ако живимо по Јеванђељу Христовом, јер смо сви позвани на светост. Нису они били ништа већи од нас, него што смо ми сада. Ако идемо, дакле, тим путем, путем Јеванђеља и испуњавамо речи Христове, поћи ћемо и оним путем којим је Христос ишао и путем којим су ишли његови свети Апостоли и светитељи Цркве Божије.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



У прослави Вазнесења Христовог, што је и слава Беле Паланке, учествовао је, по речима старешине храма, Немање Минића, никад већи број становника овог места. Најпре је комплетно руководство општине, на челу са председником господином Гораном Миљковићем дочекало Владику и узело благослов. Деца свих узраста, од предшколског до средњошколског, по дугогодишњој традицији овог краја, бацала су пред Владику цвеће и са радошћу узимала благослов.

Домаћин овогодишње славе био је господин Далибор Маринковић.

На овај велики празник, Господ је подарио дивно време како би сваком учеснику прославе догађај остао у назаборавном сећању. Улице Беле Паланке, древне Епархије ремезијанске, биле су данас током литије испуњене бројним народом који је прославио Вазнесење Господње.

{oziogallery 1711}