Храмови при овој парохији:

Sveti Haralampije Kostur

Храм светог великомученика Харалампија у селу Костур
     Храм светог Харалампија је саграђен на темељима старије мањег храма 1864. године од камена. Архитекта храма је мајстор Јаков Дуков са његовим синовима Глигором, Аврамом, Исом, Василком и Милентом. Иконостас је урађен у дуборезу и у веома добром је стању. Он је широк 10, а висок 5 метара са бројним иконама на дасци. Архитектонски облик овог храма је једнобродни са полукружном апсидом на Истоку.











Rasnica

Храм светих лекара Козме  и Дамјана у селу Расница
     Храм је подигнут 1885.године. Једана је од првих Цркава подигнутих након ослобођења од Турака 1878. године, и носи печат времена која су се одигравала како у верској тако и у уметничкој сфери. Основу Цркве чине два конуентригна квадрата положена један у други са апсидом на истоку. Иконостас је рад руских мајстора из прве половине ХХ.












Veliki Suvodol

Храм светог Игнатија Богоносца у селу Велики Суводол
     Овај храм је саграђен 1838. године и представља малу једнобродну базилику са малом олтарском апсидом и припратом на западној страни. Са северне стране налази се звоник са два звона. Црква је реновирана 2000. године.














Mali Suvodol

Храм свете Петке у селу Мали Суводол
     Црква је освећена 1914. године. По предању обновио ју је Грк Риста коме се свидео Суводол, те се касније преселио и почео да живи у њему. Изнад западних улазних врата у храм стоји натпис: „У славу Свете Једносушне, Животворне и Нераздељиве Тројице подигоше и украсише овај свети храм преподобне матере Параскеве сељани села М. Суводола, а за време Њ.В. краља Петра Карађорђевића и преосвештеног епископа нишког г. Доситеја 1914. године.“ Црква је једнобродна базилика која је подигнута од камена.










Gnjilan

Храм Свете Тројице у селу Гњилан
     Храм је саграђен почетком ХХ века на темељима старог црквишта, а иконостас су израдили руски мајстори.
















Параклис светог пророка Илије у селу Барије Чифлик
     На темељима римске куле подигнут је овај мали храм од трошног материјала. Са западне стране налази се мали звоник са једним звоном.