Након свечане Свете Архијерејске Литургије у храму Васкрсења Христовог у Хиландарском метоху у Нишу, а поводом славе нишке Богословије, која данас прославља своје молитвене заступнике пред Престолом Божијим, Свету браћу Кирила и Методија, Просветитеље словенске, у свечаној сали овог часног училишта одржана је свечана академија, припремљена од стране професора и ученика ове школе.

Приредби су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ западно европски г. Јустин и Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, уз присуство представника других богословских школа наше Помесне Цркве, свештенства, монаштва и верног народа Епархије нишке.

Уводним словом програм је отворио Преосвећени Владика Арсеније, а овогодишњу беседу произнео је професор Александар Стојановић, који је говорио о развоју хришћанства на нашим просторима пре мисије Свете солунске браће.

Током овог свечаног програма ученици су извели више музичко-рецитаторских тачака, црпљених из српске поетске и прозне баштине, а на одушевљење присутног аудиторијума.