Са благословом Преосвећеног Владике нишког господина Арсенија, Хор НЦПД "Бранко" из Ниша је боравио у Светој земљи у периоду од 22. до 29. новембра 2022. године, где су концертно наступали и учествовали на црквеним службама.

Са благословом Њ. Б. Патријарха јерусалимског господина Теофила III, у организацији хора православних Арапа "Светог апостола Јакова", из истоимене цркве, која се налази у склопу храма Васкрсења у Јерусалиму, хор Нишке црквене певачке дружине  "Бранко", амбасадор српске духовне и световне културе, наступио је у Јерусалиму у суботу 26. новембра, у сали "Нотр Дам" (Наша Богородица).

Као добар домаћин, у првом делу концерта наступио је хор православних Арапа "Светог апостола Јакова" из Јерусалима, под диригентском палицом Римона Камарија, који је топло позван да учествује на фестивалу духовне музике "Музички едикт", који ће бити одржан од 4. до 7. јуна 2023. године у Нишу, у организацији НЦПД "Бранко" и Епархије нишке.

"Господин Камари, иначе веома утицајан у арапској православној заједници, својим ангажовањем око организације концерта дао је свој велики допринос. Тиме је потврђена добра сарадња два хора која датира још од 2016. Године, када је хор НЦПД "Бранко", такође наступио у сали "Нотр Дам" у Јерусалиму", изјавила је диригент Сара Цинцаревић.

Након одличног наступа хора "Светог апостола Јакова", хор НЦПД "Бранко" својим надахнутим извођењем духовне православне музике изазвао је искрене емоције код присутне публике у сали "Нотр Дам" у Светом граду.

Да вера, љубав и нада, духовност и музика немају границе, већ годинама несебично и достојанствено, уметнички зрело, доказују певачи црквеног хора при нишком Саборном храму, који духовну и световну српску културу представљају широм света, на понос Епархије нишке, града Ниша и Србије.

Поред Њ. Б. Патријарха јерусалимског господина Теофила III, свештенства из Ниша и Јерусалима, монаштва, бројне публике, концерту је присуствовао Михајло Трипић, први саветник и отправник послова ad interim наше амбасаде у Тел Авиву, као и Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Бер Шеви и представник Привредне коморе наше земље у Јерусалиму.

Хор је посетио светиње Јерусалима, Витлејема, Јорданске пустиње, Назарета и Света места око Галилејског језера

Посета и боравак у манастиру Светог Саве Освећеног, манастиру Светог Теодосија, манастиру Светог Георгија Хозевита и манастиру Светог Герасима Јорданског, оставили су посебан траг у младим срцима нишких певача.

Певачи хора НЦПД „Бранко“ су учествовали појући на Литургији у Витлејему у пећини звезде и на недељној Литургији у храму Светог Апостола Јакова, на којој су се смењивале Литургијске химне на црквенословенском, српском и арапском језику.