Глас Епархије нишке 20 I 1 page 001
ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ БР. 20 (2/2021)

У другом броју часописа Глас за 2021. годину, двадесетом по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уводни текст Епископа нишког г. Арсенија носи наслов "Христос је дошао у наше безнађе да бисмо поверовали". Садржај овог броја, уређен са благословом Преосвећеног г. Арсенија, прожет је васкршњим темама, у његовој позадини је контекст друге године нашег и свевасељенског подношења свих искушења пандемије
Ковид–19, а његов светли мотив је сусрет са новоустоличеним Патријархом српским, Свјатјејшим г. Порфиријем.

Рубрика Богословље и у овом броју почиње делом из једне од беседа Светог Јована Златоустог, где он тумачи библијски мотив "Земља живих" – који ће се још једном појавити у даљем току садржаја. Теологија домаћих аутора представљена је текстом једног од свештеника из Епархије нишке, пароха брестовачког јереја Стефана Стаменковића, који обрађује тему поста и уздржања код Светог апостола Павла. У избор васкршњих текстова еминентних иностраних православних писаца овога пута ушли су Архиепископ Анастасије (Јанулатос), црквени поглавар Тиране, Драча и све Албаније, и протопрезвитер Борис Бобринској, дугогодишњи професор догматског богословља са Института Светог Сергија у Паризу. Други светоотачки текст представља одабир пасхалних посланица Светог Исидора Пилусиота у преводу др Дарка Крстића, а од тумачења Васкрсења Христовог из пера некадашњих архијереја читамо анализу Епископа бањалучког и жичког др Василија (Костића), који је извесно време био и администратор Епархије нишке.

У рубрици Духовне поуке упознајемо се с драгоценим искуствима протосинђела Серафима, игумана Манастира Светог Димитрија у Дивљани, кроз разговор под насловом "Да будемо саучесници и причесници радости Васкрсења", који су водили протосинђел Нектарије и протођакон Далибор Мидић. Нови примери из живота Старца Порфирија Кавсокаливита изложени су захваљујући преводу јерођакона Николаја.

Врхунска студија на тему архитектуре и теологије, једна од ретких из те научне области, аутора арх. Димитрија Љ. Маринковића, отвара рубрику Црква и савремени свет. У продужетку овог дела часописа представљен је рад Центра за психо-социјалну рехабилитацију "Земља живих", пројекта чији је оснивач и први руководилац био садашњи Патријарх српски г. Порфирије.

Рубрика Хришћански живот почиње текстом протојереја Дејана Јовановића о Манастиру Преображења Господњег на Пелопонезу, метоху српског Манастира Ковиљ. Саставни део ове рубрике је нова прича из серијала "Светогорске пречице", чији је аутор јерођакон Николај. Глас Епархије нишке преноси беседу Његове светости Патријарха српског г. Порфирија на устоличењу фебруара 2021. у Београду. У продужетку је репортажа са прве канонске посете Свјатјејшег г. Порфирија Епархији нишкој, у чијем наслову стоје његове тада изговорене речи: "Без Ниша свет би другачије изгледао". Део те репортаже је и колаж фотографија на средњим странама овог броја.

Прича о архивским документима на почетку рубрике Из прошлости овога пута односи се на Пуномоћје нишких еснафа за избор архимандрита Виктора за Егзарха нишког. О истој личности говори и следећи текст: "Став нишког владике Виктора о црквеном питању", професора Марка Стојиљковића. Протосинђел Серафим (Живковић) износи цртице из прошлости Манастира Светог Димитрија у Дивљани. Рубрика се наставља студијама о две локалне светиње – Светоархангелском храму у Предејану, Јована Момчиловића, и Цркви Светог Саве у Горњем Бријању, јеромонаха Игњатија (Ђорђевића).

У рубрици Катихеза, Лазар Павловић, координатор за верску наставу Епархије нишке, пише о овогодишњем такмичењу из православног катихизиса за старије основце, а у продужетку води разговор са једном од најнаграђиванијих вероучитељица у Епархији нишкој, Јасмином Ђорђевић из Великог Шиљеговца. Глас Епархије нишке нас у овом броју упознаје са деветогодишњим Ђурђем Прицом, "дечаком љубави према Богу, веронауци и отаџбини". Следи други наставак текста Констанце Тарасар, америчке теоретичарке православног образовања, под насловом "Ако не постанете као деца". За рубрику Из света културе, ученик Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу, Григорије Павловић, пише ауторски текст на тему "Црквено појање – теологија тонова".

У Приказима и догађајима из протеклог периода године најпре су представљена два нова издања Православне епархије нишке: "Црквени празници – освећење времена" протојереја Бобана Стојковића и "Основне поуке недељних литургијских јеванђеља" јереја др Бобана Димитријевића, као и капитално дело "Српски хаџилук – један од најлепших изданака светосавља" Жељка Перовића у издању Књиге Знамење из Пирота. У продужетку су приређене репортаже о новоотвореном Музеју црквених старина у Нишу, оснивању Удружења поклоника Гроба Господњег – "Хаџије Ниша", отварању нове парохијске библиотеке "Старац Никанор Хиландарац" при Цркви Васкрсења у Нишу и о наградама које осваја документарни филм Жикице Јовановића о Храму Светог Прокопија у Прокупљу. Службени део часописа наставља се новим вестима "Из летописа Епархије нишке", као и пописом служења Епископа нишког г. Арсенија. Овај број се завршава репортажом о дочеку иконе Богородице Сићевачке и свеноћном бденију које је тим поводом организовано у Лесковцу.

Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај другог броја за 2021. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протосинђела Нектарија (Ђурића), протојереја Дејана Јовановића, протођакона Далибора Мидића, јерођакона Николаја (Јоцића), др Дарка Крстића, Лазара Павловића и уредника др Ивице Живковића.

Претходно број часописа „Глас“, број 19 можете преузети на следећем линку.

{oziogallery 2474}