Screenshot 1

Садржај другог броја часописа Глас за 2022. годину, двадесет четврти по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом васкршњих празника у Епархији нишкој 2022. Тим поводом у овом броју Епископ нишки обраћа се читаоцима уводним текстом „Христос васкрсе!“, а у продужетку је објављен део његовог васкршњег разговора са ученицима Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу, емитованог на таласима Радија Глас Епархије нишке, који носи наслов „Основна мисија свештеника јесте да сведочи Христа васкрслога“.

Рубрика Богословље отвара се делом из Беседе двадесет друге на Постање, Светог Јована Златоустог, под редакцијским насловом „Није око било узрок погибије“. Теологија иностраних православних аутора представљена је текстом руског професора Анатолија Спаског, „Зашто је важна реч једносушни“. Библијско богословље заступљено је у студији ђакона Козмина Данијела Прикопа, „Историјско-критички метод и свети оци. Део из Посланице Светог Лава Римског, под редакцијским насловом „Недостижни је своју особеност достижном учинио“ превео је са латинског др Илија Марчетић, након којег следи ауторски текст нишког теолога Дарка Крстића, на тему „Благовести“.

У рубрици Духовне поуке објављен је разговор са монахињом Арсенијом, настојатељицом Манастира Пресвете Богородице у Сићеву, као и савети духовника, игумана Георгија Шестуна, под насловом „Неопходно је за Бога подизати дете“.

У рубрици Црква и савремени свет, протојереј Дејан Крстић, професор богословије, пише о предностима и недостацима виртуелне мисије. Јереј мр Љубиша Костић, такође професор богословије, даје осврт на филм „Матрикс“, насловљен речима „Постоји ли стварност“, а нишки наставник Зоран Вучковић пише о тајни човека у књизи „Острво Пеликана“ домаћег писца Миодрага Мајића.

Рубрика Хришћански живот садржи сведочанство протојереја Небојше Стојановића о парохији прекопчеличкој, „Ја сам овде да би Господ дотакао и најтврђа срца“. У наставку, јереј Драган Станковић пише о чуду Светог огња у Јерусалиму.

У рубрици Из прошлости објављен је архивски документ о јеврејским богослужбеним предметима у Храму Светог Пантелејмона у Нишу. Из нове књиге проф. др Владислава Пузовића о проти Стевану Димитријевићу издвојен је део о његовом београдском периоду, где је овај постао први декан Богословског факултета. У наставку је објављен текст др Марије Копривице о пчеларству у манастирима средњовековне Србије.

У рубрици Катихеза донета је репортажа о новој активности нишких вероучитеља у Храму Светог Пантелејмона, у организацији Миодрага Гашића. Представљени су резултати истраживања о припремљености и стручној оспособљености православних катихета, под насловом „Још једном о одговорности катихета“. Објављен је ауторски текст јереја др Бобана Димитријевића на тему „Богослужбени живот цркве и православни катихизис“. Васкршње активности деце у Епархији нишкој 2022. приказане су колажима фотографија из више различитих места.

У Приказима и догађајима из протеклог периода године приказано је обележавање двадесет пете годишњице Хора „Свети Прокопије“, извештај о предавању ђакона Далибора Мидића у организацији Огранка САНУ у Нишу, на тему духовног и културног наслеђа Нишке митрополије, као и о гостојању игумана студеничког архимандрита др Тихона Ракићевића на Филозофском факултету у Нишу. У делу часописа означеном речима Вечан спомен изнети су подаци из живота недавно упокојеног свештенослужитеља Епархије нишке, протојереја ставрофора Драгише Мартиновића, и монахиње Теофаније из обитељи Манастира Липовац. У посебној репортажи под насловом „Програм који се прати у 108 земаља света“ приказане су активности запослених у Радију Глас Епархије нишке.
У рубрици Из света културе, Тијана Поповић у тексту „Испред олтара, иза портала“ пише о вези између религије и драме. После тога следи тумачење чина мироварења који је одржан ове године у Патријаршији српској, а у којем је учествовао и Епископ нишки. Након редовних рубрика, Из летописа Епархије нишке и Служења Епископа нишког, у службеном делу часописа објављена је репортажа о хуманитарној акцији прикупљања помоћи за угрожену децу из Медвеђе, коју су предузели ученици Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу.

Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај првог броја за 2022. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протојереја Дејана Јовановића, јеромонаха Игњатија Ђорђевића, јереја Влада Капларевића, јеромонаха Николаја Јоцића, протођакона Далибора Мидића, др Дарка Крстића, професора, Лазара Павловића, професора и уредника др Ивице Живковића, професора, у сарадњи са ђаконом Николом Ераковићем и монахом Пантелејмоном Мијаиловићем из Медијско-информативне службе Епархије нишке, као и новинарима Радија Глас Епархије нишке.